Duurder uit in een mijnwaterwoning!?

Als bewoner betaalt u aan uw energieleverancier, als bewoner van een mijnwaterwoning betaald u voor verwarming, koeling en voor warm tapwater aan Weller Energie BV. Het nieuwe centrum van Heerlerheide kent diverse mijnwaterwoningen, zowel in de huur- als koopsector. Bewoners daarvan trokken bij Hart-Leers aan de bel en gaven daarbij aan dat hun energierekening veel hoger is dan die van niet mijnwaterwoningen. In diverse gevallen zelfs vele tientallen procenten hoger. 

Voor koud tapwater en elektriciteit mogen bewoners van mijnwaterwoningen zelf hun leverancier kiezen. Het overige moet via (en van) Weller Energie BV afgenomen worden. Van de mijnwaterwoningen zijn ramen en deuren met HR++ glas voorzien en zijn spouwmuren en dak goed geïsoleerd. Hierdoor heeft zo’n woning een A+ label gekregen. Een label dat aangeeft dat de woning zeer energiezuinig is. Desondanks geven bewoners aan maandelijks juist meer energiekosten te moeten betalen dan in hun vorige -niet- mijnwaterwoning. Hogere rekeningen in een beter geïsoleerde nieuwbouwwoning? Vreemd.  

‘Onze maandlasten voor energie zijn met tientallen procenten toegenomen’, zo hoorde Hart-Leers tijdens een bezoek ter plekke. ‘Dit kost ons bijna 100 Euro meer per maand!’, vernam Hart-Leers. 100 Euro extra in de maand voor bewoners waarvan diversen rondkomen met een AOW of een niet al te riant pensioen? Heerlen schermt met het Mijnwaterproject en geeft daarbij aan dat het oud mijnwerkers extra in het zonnetje zet. Diverse oud mijnwerkers en/of hun weduwen wonen in mijnwaterwoningen en ook zij lijken de dupe te zijn.

Aanstaande dinsdag vind de extra raadsvergadering over het mijnwaterproject plaats. Hart-Leers:  ‘Wij willen uiterlijk dan uitleg, tot achter de komma, over deze hele kwestie. Als vele bewoners van de diverse mijnwaterwoningen zwaar in hun beurs geraakt worden (en zij bovendien geen enkel alternatief hebben omdat afname verplicht is) dan valt ook hier het een en ander op te helderen en fors te verbeteren. Het principe niet duurder dan andere energie geldt voor energie uit mijnwater. Mocht dit in de praktijk inderdaad niet zo zijn dan luidt de vraag of en hoe bewoners hun te veel betaalde geld terug krijgen en hoe de extra hoge kosten op korte termijn fors vermindert worden’.