Gemeente Heerlen sloopt beeldbepalende voetgangersbrug Aambos

Posted by | January 22, 2011 | Nieuws
Brug Aambosch Heerlen

Brug Aambosch HeerlenBegin december ’10 was er nog sprake van 3 mogelijkheden: weghalen, repareren of een nieuwe brug. De beeldbepalende voetgangersbrug over ‘het ravijn’ van het Aambos werd ruim 1 jaar geleden zwaar gehavend doordat er een boom op viel. Sindsdien is deze voetgangersbrug gesloten en is bezoeken van het hooggelegen (aparte) deel van het Aambos feitelijk onmogelijk. Gisteren ontving Hart-Leers, van een regelmatige bezoeker van het bos, het onheilspellende bericht dat ‘men’ aan het bekijken was hoe precies de brug gesloopt moet worden. Middels het natrekken van dit bericht blijkt dat de gemeente Heerlen inderdaad van plan is om deze beeldbepalende (en reeds meer dan 100 jaar!) aanwezige voetgangersbrug te slopen.

Behalve dat er een boom op de brug viel blijkt, uit informatie van de gemeente, dat ook houtrot geconstateerd werd. Bovendien beschrijft de gemeente in correspondentie met Hart-Leers de brug ‘als niet de eerste de beste’. Tevens gaf men medio december aan tijd nodig te hebben om een weloverwogen besluit te nemen en algemene communicatie over deze gekende brug op te starten. Op dit moment is bij de gemeente Heerlen nog geen besluit genomen of de brug vervangen wordt door een nieuw exemplaar.

Hart-Leers: ‘Ook deze brug is een stuk geschiedenis van onze stad. Wie kent deze beeldbepalende brug niet of heeft er geen dierbare herinneringen aan? Bekijk alleen al eens die oude foto’s van het stadsbos Aambos op www.Rijckheyt.nl en zie met eigen ogen wat deze voetgangersbrug voor onze stad betekend en betekende’.

Jaren geleden begon ‘het verval van de historie’ met het weghalen van de trappen naar het hooggelegen gedeelte van het bos. Toegang via de brug was toen de enige overgebleven mogelijkheid. De kenmerkende houten leuningen verdwenen reeds jaren daarvoor. Nu lijkt ook een laatste gedeelte van de historie van het bos te verdwijnen. ‘Wij gaan zo snel mogelijk een gesprek over deze brug en het bos met de wethouder aan. Totdat er duidelijkheid is stellen wij ons op het standpunt eens even niets te ondernemen. De brug is immers reeds geruime tijd gesloten, dus gevaar is er niet. Bovendien kent de huidige brug een degelijke staalconstructie en willen wij graag inzicht in het onderzoeksrapport dat uitwijst dat deze brug gesloopt zou moeten worden. Bovendien: wie garandeert ons op dit moment dat zodra de huidige brug weg is er kort daarna zeer zeker een nieuw exemplaar voor in de plaats komt?’

Samen met diverse regelmatige bezoekers van het stadsbos Aambos trekt Hart-Leers aan de kar: mocht deze brug echt niet kunnen blijven dan is vervanging ervan wat ons betreft de enige optie.

‘Deze brug met haar geschiedenis hoort was ons betreft bij Heerlen. Wij zien ook deze voetgangersbrug als een stuk gezamenlijk Heerlens erfgoed’.