Nog steeds geen duidelijkheid over Primark Heerlen

Posted by | September 02, 2015 | Nieuws, Vanuit de fractie

Heerlen hoopt nog steeds op de komst van kledinggigant Primark. Een kledingreus die met zijn komst zo’n 6000 vierkante meter winkelruimte in beslag zou gaan nemen en daarbij de nodige aantrekkingskracht met zich meebrengt. In hartje Heerlen is geen tekort aan leegstaande ruimte. Ondanks dat heeft Primark nog steeds geen knoop doorgehakt en wordt daarmee de komst van deze kledinggigant steeds ongewisser.

Rond 2010 lag er al een intentieverklaring waarmee Primark haar interesse in winkelcentrum ‘De Bongerd’ uitsprak. Ambtelijk Heerlen zette daar vervolgens een streep door waarna het imposante winkelcentrum momenteel grotendeels leeg staat. Vervolgens werden alle pijlen op het Schinkelkwadrant gericht. Een uitbreidingsplan met vele duizenden vierkante meters winkelruimte, nieuwe kantoren en zelfs enige woningen erbovenop.

Eerder was het in deze volgens sommigen de schuld van vertraging en rechtszaken dat de komst van Primark uitbleef en er niets concreets van de grond kwam. Nadat de rechtszaken echter gelopen waren bleek het plan in praktijk een maatje te groot en bleef alles sindsdien muisstil.

primarkLoop eens over de dichtgetimmerde tweede Promenade. De muffe geur komt je tegemoet terwijl de zieltogende gevels er alles behalve op vooruit gaan. Eerder al werd besloten dat Heerlen haar stadskantoor er toch niet zal vestigen. Onlangs werd ook de omgevingsvergunning voor het totale plan ingetrokken.

Zonder vergunning zal er nu wel sprake zijn van een nieuw plan of van een nieuwe vergunning die aanstaande is, toch? Ook dat lijkt niet zo te zijn.

Breng de proporties van het plan terug naar een reële omvang. Maak bijvoorbeeld een groene doorsteek zodat die betonkolos (waar ooit het stadskantoor huisde) verdwijnt en neem met minder vierkante meters (en meer leefgenot) genoegen.

Niet alleen Schinkelkwadrant zoekt overigens naarstig naar gebruikers en beleving. Ook het Maankwartier is nog steeds flink op zoek.

Van de eerste 30 koopwoningen blijken amper 4 (onder voorbehoud) verkocht. De Jumbo supermarkt zette 4000 van de door haar gehuurde 6000 vierkante meter in onderverhuur en zoekt een kandidaat daarvoor. Dit terwijl ondertussen ook een Europese zaak tegen de gemeentelijke aankoop van 6000 vierkante meters kantoorruimte in deel Noord loopt. De uitkomst en gevolgen van die zaak zijn ongewis. De algehele situatie lijkt echter zeer zorgelijk.

De betonnen plaat over het spoor is inmiddels 10 miljoen duurder dan gepland. Ook zijn er andere meerkosten die in de miljoenen lopen. Het Maanhotel staat nog steeds (voor 15.000.000 euro) te koop. In deel Zuid zijn inmiddels 1000m2 winkelruimte geschrapt terwijl Heerlen nog steeds zoekt naar 6,8 miljoen euro om daarmee een gat in de begroting van deel Zuid te kunnen dichten.

In Heerlen is aan ruimte geen gebrek: lege winkels, kantoren en woonruimte te over. In plaats van deze nuttig her te bestemmen en voor beleving hiervan te kiezen koos de stad voor niet een maar zelfs 2 enorme bouwprojecten. Hoe dit ‘avontuur’ gaat aflopen tekent zich inmiddels af…