Voorstel: een ‘gemeentelijk parkeerkaartje’ voor alle plekken met betaald parkeren

Posted by | November 20, 2017 | Nieuws, Vanuit de fractie

Als je veelvuldig met diverse mensen spreekt dat hoor je nog eens wat. Zo ook, inmiddels al weer enige tijd geleden, toen een zeer regelmatige binnenstadbezoeker ons op het volgende wees: ‘Waarom is m’n gemeentelijk parkeerkaartje altijd alleen geldig voor een bepaalde straat, een pleintje of iets van die trant? Kan zo’n kaartje niet gewoon voor de hele binnenstad gelden waardoor ik deze op diverse plekken (op)gebruiken kan?’ Duidelijke taal. Hart-Leers ging er mee aan de slag.

Betaald parkeren geldt in Heerlen nagenoeg alleen in en rondom hartje stad. Diverse gemeentelijke parkeerautomaten kennen een kaartjessysteem waarop te lezen valt dat men bijvoorbeeld betaald voor parkeren op locatie Putgraaf, Spoorsingel, Bongerd, Klompstraat en noem maar op. Bezoekers, die gebruik maken van gemeentelijk betaald parkeren, geven aan een kaartje te kopen, even een winkel in het centrum te bezoeken, de auto te verplaatsen, en bijvoorbeeld ook winkelcentrum ‘t Loon aan te doen.

Het idee lijkt uitermate voor de hand liggend. Vandaar stelde Hart-Leers het onlangs tijdens een vergadering in de raadszaal aan de orde. Kort en bondig luidde de reactie hierop dat de wethouder parkeren er mee aan de slag gaat en zich bij ons meldt.

Natuurlijk staat onze partij ook bekend om het feit dat wij al geruime tijd ijveren voor zo laag mogelijke parkeertarieven, daar waar mogelijk blauwe zones en liefst gratis parkeren. Met een parkeertarief dat -in onze uitgewerkte voorstellen- op 50 cent per uur gebaseerd is (bekijk gerust de diverse voorstellen en stukken er over) wordt de drempel om hartje Heerlen te bezoeken verlaagd. 50 cent in plaats van nagenoeg 2 euro per uur scheelt een slok op een borrel.

Liever een goed gebruikte parkeerplek -met bezoekers voor hartje stad- dan een lege plek vanwege een parkeertarief dat men te hoog vind en waarvoor men de stad zelfs mijdt.

Dat betaalbaar kunnen parkeren loont blijkt uit het volgende: op de Spoorsingel is een dagtarief van 3 euro ingevoerd. Zie daar: menigeen weet die plek inmiddels prima te vinden. Nu is deze parkeerplek een goed, betaalbaar parkeeralternatief voor ‘een dagje stad’. Waar eerder de parkeerplekken aldaar meestal nagenoeg leeg waren ziet het beeld er nu, gelukkig, zeer regelmatig totaal anders uit. Ook de ‘een euro (voor een hele dag) parkeerplaats’ op Nieuw Eijkholt ‘draait als een tierelier’. In deze zeggen beelden meer dan woorden.

Met al deze zaken voor ogen, en een betere stad in gedachte, ijveren wij voor vooruitgang. Als een parkeerkaartje voor gebieden met hetzelfde betaalniveau mogelijk is luidt de vraag: waarom niet? Gemak voor de bezoeker. Iets dat hartje stad wellicht weer ietsje aantrekkelijker maakt.

Hart-Leers: ‘We erg benieuwd naar de inhoudelijke reactie van de wethouder parkeren. Hij eindigde zijn reactie, als antwoord op onze vraag, met : Ik kom er op terug. Hartelijk dank aan de vele Heerlenaren (en andere bezoekers van onze stad) die zich met grote regelmaat met ideeën/verbetervoorstellen bij ons melden. Iets waarna wij -in het stadsbelang- graag voor hen aan de slag gaan…’