Wie belt de dokter? Durlinger, Vodafone, Tassenwinkel en Sta Sterk gestopt

Posted by | January 31, 2017 | Nieuws, Vanuit de fractie

Gisteren verdween het interieur van schoenenwinkel Durlinger in een grote container terwijl het pand te koop staat. Ietsje verderop staan de Tassenwinkel en schoenmakerij Sta Sterk te huur terwijl de beide winkels leeggeruimd worden. Kort daarvoor voltrok zich hetzelfde bij de Vodafone winkel aan de 1ste Promenade. Wie belt de dokter om patiënt Heerlen te genezen?

Leegstand, leegstand en nog eens leegstand. Heerlen binnenstad voert met 30% leegstand de landelijke leegstandslijst aan. Prima dat er nieuwe ontwikkelingen zijn en ook bedrijven starten. Daarnaast vertrekken er -helaas- nog steeds behoorlijk wat. Allerhoogste tijd om deze doodzieke patiënt snel beter te maken oordeelt Hart-Leers.

Sloop de 20.000 vierkante meter vloeroppervlak aan lege kantoren en winkelruimten uit het aan te kopen Schinkelkwadrant en neem zo niet alleen een ‘grote betonnen puist’ maar ook een behoorlijke brok wegkwijnende leegstand uit de markt. Creëer ruimte en rust en laat het daarbij -zonder nieuwbouw ervoor terug te plaatsen-. Behalve dat maakt een aantrekkelijk parkeerbeleid Heerlen stad zeker interessanter. Laat de maximale parkeertijd vervallen en verlaag de tarieven. Beter 50 cent per uur en een volle parkeerplek dan 2 euro per uur terwijl de plek leeg blijft en bezoekers weg.

‘Het ligt helemaal niet aan de hoogte van het parkeertarief, daarvoor blijft niemand weg of komt geen extra bezoeker’, trekken sommigen daarop van leer. Nou… vraag maar eens aan de bezoekers en winkeliers in de binnenstad hoe zij daarover denken. Dat zal voor diegenen die niets in drastisch verlagen van de parkeertarieven zien en ware ‘eyeopener’ zijn.

Zie wat zich in het Corio Centre voltrekt, hoe moeilijk ‘t Loon het heeft. De Klomp staat al jarenlang voor duizenden meters leeg… en trek je conclusie.

Meer dan ruimte genoeg in Heerlen, er is helemaal geen behoefte aan nieuwbouw. Loop eens een rondje rondom het stadscentrum en turf de beschikbare (kantoor)ruimte. Het ene te huur bord volgt het andere in snel tempo op.

Waarom plannen maken voor nieuwe woningen of een nieuw hotel terwijl deze ook in bestaande lege (kantoor)ruimte gerealiseerd kunnen worden? Waarom bouwen voor leegstand, het bestaande probleem verergeren en daaraan miljoenen gemeenschapsgeld besteden dat op andere plekken veel beter ingezet kan worden?

Kies voor Heerlen, breng het nog bestaande oude Heerlen weer snel voor het voetlicht. Kies voor authentiek, knus en gezellig in plaat van ‘Urban’. Restaureer, renoveer en herbeleef wat er is en breng daarbij zoveel mogelijk die oude sfeer van een snel  uit de kluiten gewassen Limburgs dorp terug. ‘Terug naar af’ maar dan anders!