Zandsculpturenfestivals gelijktijdig in Roermond en Hoensbroek

Op 30 april (tot en met 26 september) a.s start het Nederlands Zandsculpturen Festival in Roermond, op 14 juni (tot en met 31 oktober) start eveneens het zandsculpturenfestival bij kasteel Hoensbroek.
 
Zandkasteel HoensbroekEen zandsculpturenfestival is een prachtig evenement dat veel bezoekers en bekijks oplevert. Echter: twee festivals, bijna tegelijkertijd en best kort bij elkaar, zijn misschien iets te veel van het goede vraagt de lokale Heerlense partij Hart-Leers zich af.  Hart-Leers uit ook haar grote bezorgdheid omdat het Heerlense zandsculpturenfestival momenteel een maximaal tekort van bijna 300.000 Euro kent en het College van Burgemeester en Wethouders de gemeenteraad bij de recente besluitvorming hierover niet betrok omdat zij dat wegens collegebevoegdheid kennelijk niet hoefde.
 
Het vreemde is echter dat mocht er een tekort ontstaan het College van B en W voorstelt dat de gemeenteraad dit tekort via de najaarsnota post ‘onvoorzien’ oplost, mocht de organisator ‘Historisch Goud’ het bedrag zelf niet kunnen opbrengen.
 
Heerlen staat er financieel verre van goed voor, de stad moeten alle zeilen bijzetten om ook financieel op koers te geraken. Zeker nu kunnen we een dergelijke ‘stunt’ helemaal niet gebruiken. De gemeenteraad had hierover, ons inziens, zeker bevraagd/geinformeerd moeten worden. Dan hadden College en raad samen kunnen bekijken hoe hiermee wijselijk om te gaan.
 
Nu wordt de rekening, als die er onverhoopt komt, aan de gemeenteraad gepresenteerd en dan kan er niets anders gedaan worden dan betalen. Via artikel 35 vragen heeft Hart-Leers, vandaag, het college om tekst en uitleg gevraagd.
 
De gemeenteraad kreeg in de loop van 23 april een uitnodiging om de opening van het festival bij te wonen….