Heerlen achter de schermen: op bezoek in Het Parapluiehuis

Jaren geleden kreeg ik, voor m’n verjaardag, een echte Knirps parapluie cadeau. Ging ‘ie kapot dan werd ‘ie in Het Parapluiehuis op Saroleastraat 64 vakkundig hersteld. Toen het grote, ijzeren rolluik permanent sloot en Het Parapluiehuis voorgoed dicht ging was daarmee ook het repareren voorbij en kwam een eind aan mijn -met regelmaat herstelde- Knirps. Vandaag ging ik op bezoek in Het Parapluiehuis op de Saroleastraat. Een kort verslag van deze ‘ontdekkingstocht in eigen stad’.

Op de bel staat een pijltje richting buitenbel aan de voordeur van het woonhuis. Ook die bel blijkt buiten gebruik. Kloppen op de winkeldeur (en eens goed naar binnen kijken) helpt. Prompt komt de kleinzoon van de familie Wilmes aan de winkeldeur en voor ik het weet sta ik binnen en krijg een bevlogen rondleiding met volop tekst en uitleg.

Tot aan de toonbank in de winkel was ik al vaker geweest. Er achter, in de ruimte waar de onderdelen lagen (en deels nog steeds liggen) en reparties plaatsvonden nog nooit. Laat staan dat ik ooit zicht had op de binnentuin middenin hartje stad. Op de verdieping zag ik, ietsje later, zomaar de zijkant van Heerlens oudste -nog bestaande- bioscoopgebouw (De Scala) waarvan de ingang aan de Stationstraat ligt en waaraan het Parapluiehuis, met diens tuin, direct grenst.

Wie voor Het Parapluiehuis staat en denkt ‘dat het maar een klein gebouwtje is’ vergist zich. Als je eenmaal binnen bent in dit winkel- en woonhuis uit 1918 weet je wel beter. Het Parapluiehuis blijkt verrassend groot en daarbij -gelukkig- nog met vele originele details van zo’n 100 jaar geleden voorzien.

Een opsteker is dat de nazaten Wilmes met veel bevlogenheid omgaan met het erfstuk van hun voorouders Vele ‘relieken’ uit oude, ver vervlogen, tijden komen met en met te voorschijn en gaan -gelukkig- niet zomaar, hupsakee, richting prullenbak. Alhoewel de nazaten Wilmes uit Eindhoven komen slaat (ook) hun hart merkbaar voor Heerlen.

Vanaf Mei starten permanente werkzaamheden terwijl deze tot dan tot de weekenden beperkt bleven.

Ook voor deze ruwe parel midden in de stad blijkt een mooi toekomst in het verschiet. Wonen op de verdieping en ‘iets leuks en attractiefs’ op de begane grond en… wellicht ook in de kelder.

Gelukkig heeft Heerlen veel verleden en zijn er ook volop oude, fraaie panden met ziel. Dat een directe nazaat van de familie Wilmes, die er al sinds 1940 gehuisvest is, nu met zijn eigen gezin de schouders onder zet maak het extra mooi.

Parapluiehuis veel succes. Op naar een mooie toekomst… met veel leven in de boet!

=> www.parapluiehuis.nl <=