Betalers ondernemersbelasting opgelet! Ondernemersfonds Heerlen deelt uit alsof het Sinterklaas is

Een door gemeente Heerlen opgetuigd Ondernemersfonds Heerlen deelt uit alsof het Sinterklaas is. Kennelijk weet men (vanwege een gebrek aan degelijke aanvragen?) niet waarin een eerder jaarlijkse 300.000 nadien 600.000 en inmiddels 1.000.000 Euro aan inkomsten uit lokale ondernemersbelasting besteed worden moet. Bijgaande uitgavenstaat die politiek Heerlen onlangs ontving geeft er ‘enig inzicht in’. Minimaal fronst het de wenkbrauwen waarbij menige bijdrage uit ‘t fonds ver gezocht lijkt en daarbij bovendien ‘aan de hoge kant’.

Enkele voorbeelden:

-Daar waar aan de Corona hap en stap wandeling in Hoensbroek 2940,- en 1001,- Euro werden toegekend ging naar de amusetocht Preuve Ongerwaegs, een wandeltocht voor fijnproevers rondom de Geleenbeek, een bijdrage van maar liefst 12.800 Euro.  

Een wandeltocht waarbij (na betaling van 12,50) enkele horecagelegenheden aangedaan worden alwaar een ‘lekker hapje’ geproefd kan worden. Als je op de site van Preuve Ongerwaegs kijkt naar wie het initiatief bedankt komt niet alleen Ondernemersfonds Heerlen maar ook de gemeente Heerlen, provincie Limburg en Frisse Wind Heerlen voorbij. Iets dat doet vermoeden dat de subsidie van 12.800 Euro vanuit het fonds allerminst ‘de enige bijdrage aan’ is.

-Naar een ‘stadsgarten’ in Heerlen centrum gingen 25.000 Euro terwijl (B)RUIS magazine, een afstudeerproject, 48.686,- Euro ontving. Het magazine is verkrijgbaar op een aantal plekken in de stad en kost 7,95 Euro.

-Het Zomer Maan Fest, een kleinschalig tweedaags vega(n) food festival op Maanplein Maankwartier Heerlen onderdeel van het Cultura Nova programma, ontving 21.560,- Euro uit het fonds. Een evenement dat ook gemeente Heerlen, HeerlenMijnStad en Frisse Wind Heerlen bedankt. 

-The great invasion van Cultura Nova bedeelde het fonds met 30.000 Euro. Dit voor een festival dat binnen diens begroting, dit jaar, al rekenen mocht op nagenoeg 1.000.000 Euro aan subsidie-inkomsten vanuit diverse overheden.

-Aan promotionele activiteiten AED werd 52.480 Euro besteed terwijl zwerfvuilprojecten met 9110,58 Euro 8938,70 Euro 8196,38 bedeeld werden.   

Voorafgaand (eind ’18) aan het oprichten van dit fonds zag Hart-Leers dit initiatief al niet zitten. Onder andere met de opmerking ‘het is een sigaar uit eigen doos’ deden wij het af. Als we nu zien waar de centen aan op gaan, behalve dat ook enkele medewerkers een aardige duit kosten, bevestigd dit onze insteek dat een dergelijk ‘ondernemersfonds’ alles behalve noodzakelijk is. Het tegendeel zelfs.

Ps. Vast en zeker bent u niet vergeten dat de fractievoorzitter van de lokale afdeling van een landelijke partij, ‘met een andere pet op’ natuurlijk, (onbezoldigd) adviseur Ondernemersfonds Heerlen is en diens wethouder gemeentelijk ‘de knopen doorhakt’.

UitgavenOndernemersFondsHeerlen