Burgemeesterspost Heerlen vacant: tekst en uitleg ‘Maastricht’ over gehele gang van zaken broodnodig

Posted by | maart 01, 2019 | Nieuws, Vanuit de fractie

Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen ‘18 een zwaargewicht uit de landelijke politiek prominent voor Heerlen in stelling brengen was al een zeer -met name qua tijdsplanning- opzienbarend besluit. Niet de persoon ‘an sich’ maar zeker het moment waarop maakte alles toen ‘extra politiek’. Alles behalve een verantwoorde zet uit Maastricht oordeelde Hart-Leers.

De begeleiding van de -sinds gisteravond- voormalig burgemeester van Heerlen roept nog meer vragen op. De bestuurlijke verhouding Heerlen – Maastricht zit ondertussen alles behalve ‘Snor’.

De Gouverneur communiceerde gedurende ‘het proces’ via de pers met/richting gemeenteraad en liet ook daarmee politiek Heerlen niet eens maar met grote regelmaat ‘links liggen’. Hoe het stond en/of vorderde met de ziek gemelde burgemeester vernam Heerlen -met gepaste tegenzin- ‘via de pers’ of gewoonweg -helemaal niet-. Nog net niet ‘op de knieën’ moest de lokale Heerlense politiek om informatie uit Maastricht te krijgen.

Daar waar eerst nog over een terugkomst van de ziek gemelde burgemeester gesproken werd was in Maastricht ondertussen al maanden lang duidelijk dat de burgemeester van Heerlen diens zinnen op Kerkrade gezet had en de Gouverneur daar volop in mee ging.

De Gouverneur pikte Krewinkels sollicitatiebrief er uit en legde die aan Kerkrade voor, leverde het keuzelijstje waarop Krewinkels naam prijkte en wist dat deze een van de laatste kandidaten voor Kerkrade geworden was. Kort daarvoor hield Maastricht Heerlen nog voor dat Krewinkel per 1 april weer in Heerlen actief zou worden. Dit terwijl Maastricht wist dat het deze week best zou kunnen dat Krewinkel de nieuwe eerste burger van Kerkrade zou worden.

Sinds nagenoeg september 2017 was burgemeester Krewinkel ‘uit de running’. Nu -zo’n 1,5 jaar later- blijkt zijn terugkeer onmogelijk. Als hij al teruggekeerd zou zijn: hoe lang zou hij dan nog in bestuurlijk Heerlen willen en/of kunnen vertoeven? Solliciteren op een nagenoeg 50% minder omvangrijke gemeente benadrukt dat zijn hart en loyaliteit ondertussen alles behalve volledig in Heerlen liggen.

Gouverneur, leg zeer binnenkort maar eens publiekelijk uit hoe een en ander in dit dossier aangepakt is. Maanden geleden wist ‘De Snor uit Maastricht’ al dat Krewinkel volop voor Kerkrade ging. Desondanks werd Heerlen -zelfs tot zeer voorkort nog- een terugkomst per ‘medio maart’ (en recent per 1 april) voorgehouden.

De Gouverneur heeft een zeer belangrijke rol in en rondom burgemeestersbenoemingen en het bijstaan van ziek c.q. ziek gemelde burgemeesters. Zijn rol in deze is uitermate prominent. Heerlen moet ondertussen -voor de zoveelste maal in een beperkt aantal jaren- op zoek naar een nieuwe ‘eerste burger’…