Past Filmhuis De Spiegel in Filmtheater Royal

Sinds vorig jaar augustus staat Filmtheater Royal, een Rijksmonument in 2009 gekocht door de gemeente Heerlen, leeg. Sindsdien wordt naarstig gezocht naar een nieuwe invulling van het pand dat Heerlen kocht om het na 5 jaar -met toekomstvisie- van de hand te doen. Gisteren verscheen bijgaand persbericht omdat burgemeester en wethouders een toekomstscenario voor ogen hebben.

Duidelijk lijkt dat burgemeester en wethouders Filmhuis De Spiegel in de Royal willen vestigen. Naar verluidt op het daarvoor tot twee zalen omgebouwde huidige balkon.

Filmhuis De Spiegel trekt enkele duizenden bezoekers per jaar, draait op 100.000 euro gemeentelijke subsidie en wordt gerund door een management dat enkele 10 duizenden euro’s per jaar kost. Op een ‘florissante basis’ lijkt dit aldus niet.

Met een Filmhuis, met de nodige noten op z’n zang, op het balkon lijken de overige ruimten in de Royal, Rivoli en Maxim wil men immers slopen, moeilijk bruikbaar. Een muziekoptreden, receptie of congres in de grote Royal zaal terwijl op het balkon films draaien zorgt waarschijnlijk voor problemen. Het filmhuis wil zichzelf kunnen runnen en daarbij het nodige in eigen handen hebben. Ook daarbij luidt de vraag: hoe valt dit in een commercieel bestierde Royal te verwezenlijken.

Meer voor de hand ligt het om een partij te vinden die het geheel uitbaat. Daarbij luidt de vraag valt zo’n partij te vinden wetende dat de Royal op het moment van verkoop al vele miljoenen gemeenschapsgeld opgesoupeerd heeft en er vandaar waarschijnlijk ook een navenante (ver)koopprijs aan vast hangt.

Rijksmonument Filmtheater Royal verdient een goede toekomst. Zo’n 1,5 jaar nadat de Royal voor ‘t laatst in bedrijf was lijkt het nog niet gelukt om een rond gerekend, goed doorgetimmerd toekomst scenario -met degelijke partners- te vinden. Laten we hopen dat dit begin volgend jaar wel voor elkaar gespeeld is…

RoyalenFilmhuis