Sanering ‘asbesthoudend materiaal’: raadszaal Heerlen -sinds woensdag jongstleden- buiten gebruik

Posted by | February 26, 2018 | Nieuws, Vanuit de fractie

Woensdag, in de late namiddag, vernam politiek Heerlen plots dat de raadszaal in het gemeentehuis -vanwege de vondst van asbest- per direct buiten gebruik gesteld is. Bij werkzaamheden werd, achter ijzeren wandplaten, asbest aangetroffen. Asbest dat verwijdert dient te worden. De raadscommissievergaderingen werden ‘a la minute’ naar aanpalende vergaderzalen verplaatst.

Toen nog leek het er op alsof de maandelijkse raadsvergadering, die voor woensdagavond aanstaande op het programma staat, ‘gewoon’ zou kunnen doorgaan. De saneringswerkzaamheden zouden dan afgerond zijn waarna de publiek toegankelijke raadszaal weer te gebruiken is meldde men.

Gisteren werd echter duidelijk dat het allemaal toch wat lang duurt dan verwacht en het niet mogelijk blijkt om er woensdagavond aanstaande te kunnen vergaderen.

Hart-Leers: ‘Bij het aantreffen van asbest gaan nagenoeg direct allerlei alarmbellen rinkelen en signalen op rood. Ook betekend het nog al wat voor diegenen in wiens eigendom (of gehuurde) asbest aangetroffen wordt. Behalve dat er asbest gevonden is -en dit gesaneerd moet te worden- weten we verder nog nagenoeg van niets. Dat terwijl ook politiek Heerlen er natuurlijk zeer regelmatig bijeenkomt en deze publiek toegankelijke plek ook voor en door velen die niet politiek actief zijn veelvuldig gebruikt wordt. Wij vragen burgemeester en wethouders, zeker nu gisteren bleek dat vertraging ontstaan is, om nadere tekst en uitleg. Wat werd precies gevonden, waar is dit precies gevonden? Om hoeveel asbest gaat het en hoe precies heeft verwijdering plaatsgevonden? Liep ook maar iemand op enig moment gevaar c.q. staat als een paal boven water dat niemand die de raadszaal voor woensdag jongstleden gebruikte en/of bezocht enig risico (in deze) gelopen heeft?’