Supermarkt Lidl Molenberg wil naar andere plek

Jaren geleden al maakte Hart-Leers gemeentelijke plannen openbaar om de supermarkten Lidl en Albert Heijn te willen verhuizen richting voormalig Plieger terrein grenzend aan de Mijnspoorweg tussen Schaesbergerveld en Molenberg. Dat het vervolgens lange tijd stil bleef, maar deze plannen er zeker nog zijn, blijkt nu (bijlage) Lidl zoekt -nog steeds- naar een andere plek. Of dat gaat lukken -en gebeuren- zal moeten blijken.

Albert Heijn lijkt prima gehuisd op diens plek aan het Schandelerboord. AH lijkt er niet te willen verkassen terwijl Lidl, dat alsmaar groter werd in winkelcentrum Molenberg, die locatie lijkt te willen verlaten. 

Tussen/naast diverse ouderenvoorzieningen, midden in de wijk, is Lidl Molenberg een goed bezochte winkel. Niet goed genoeg lijkt voor Lidl.

Met verhuizen ‘richting Mijnspoorweg’ (b)lijkt men, nog steeds, op de locatie bij/rondom het voormalige Plieger te doelen.

Bij sluiten van spoorwegovergang ‘De Kissel’ zullen bewoners van het Schaesbergerveld (en verder) of langs het Groene Boord of via een nieuw aan te leggen spoorwegovergang bij de Lidl moeten zien te geraken. Zowel te voet, per fiets, brommer of auto zal men dan sowieso een omweg moeten nemen omdat de plannen immers zijn, alhoewel het daaromtrent momenteel oorverdovend stil is, de huidige spoorwegovergang richting het oude tunneltje van De Kissel, vlakbij de dierenopvang, te verplaatsen.

Vanaf de Voskuilenweg (en omgeving) klinkt ondertussen: ‘Als er een boodschappencluster op of rondom het voormalige Plieger ontstaat gaat daarmee ook een dagelijkse loop gepaard van drugsopvang Gasthuisstraat richting winkelcentrum en retour. Daarmee staat het straatbeeld en leefgenot dan -permanent-  nog meer onder druk. Geloop, geschreeuw, gehang met bijgaand openbaar (drank)gebruik zoals nu vanaf verslaafdenopvang De Klomp richting Albert Heijn aan het Schandelerboord te zien is. Een nog triester toekomstbeeld dan wat de buurt nu al te wachten staat. Allemaal zonder afdoende rekening met de bewoners te houden.’

Nadat Hart-Leers, ondertussen al vele maanden, om informatie en duiding vraagt blijkt dat bijgaande stukken kennelijk op de aanstaande raadscommissievergadering Economische Structuur besproken zullen worden. Natuurlijk zijn we ook dan benieuwd naar het precieze hoe en wat. 

Mocht Lidl inderdaad wegtrekken rest (ook) de vraag: Wat betekend dit voor Molenberg, de dan grote lege winkelruimte en voor de naastliggende groenteboer en kapper? Mogen/zullen zij dan blijven of moeten zij mee verkassen omdat Lidl die locatie verlaat? ‘

Van kwaad tot erger

Ondertussen maken omwonenden van het grote kantoorpand langs de Kerkraderweg zich ongerust over wat in dat kantoorpand, waar momenteel sloopwerkzaamheden plaatsvinden, staat te gebeuren. Een van de bedrijven gelinkt aan het eigendom (b)lijkt actief geweest bij de realisatie van een, niet geheel onomstreden, Asielzoekerscentrum in Maastricht. Bovendien liet een bouwvakker buren weten ‘dat er asielzoekers komen’ terwijl Heerlen dat ten stelligste ontkent.

Aan de andere kant van de Molenberg zijn bewoners in opstand vanwege de plotse komst van de grote Heerlense drugsopvang bedoelt voor 30 zwaar verslaafde zorgmijders 

Terwijl in/rond Molenberg nogal wat aan de hand is ging wijkraad Molenberg onlangs ter ziele en lijkt de wijk er ook op dat vlak alleen voor te staan…