10-tallen spuiten in ‘drugsbosje’ MSP

Posted by | augustus 20, 2011 | Nieuws

In de late namiddag van zaterdag 20 augustus ontving Hart-Leers een noodkreet uit de Heerlense krachtwijk MSP. ‘We maken regelmatig melding via het gemeentelijke overlastnummer 045 5604000 maar er wordt geen actie ondernomen. In het bosje tussen de Bredastraat en de Ringweg liggen tientallen drugsspuiten en die moeten daar heel snel weg’, zo meldde de buurt. Hart-Leers ondernam direct actie waarna de gemeentelijke toezichthouders en handhavers binnen een uur ter plaatse waren. Tientallen spuiten werden gevonden (en direct opgeruimd). Terwijl het opruimen nog gaande was stond het aantal gevonden spuiten reeds op meer dan 50. ‘Een gevaarlijke en onverantwoorde situatie’, zo reageert Hart-Leers.

De buurt trok gedurende geruime tijd meermaals aan de bel waarop enige reactie uitbleef. Hoe dat kan moet snel uitgezocht worden, wat ging er mis en hoe kan dit in toekomstige gevallen voorkomen worden? Heerlen kent behalve het verstrekken van methadon ook verstrekking van harddrugs, een onderkomen als de dag- en nachtopvang en maarliefst 3 Domushuizen waar verslaafden permanent verblijven. De gemeente Heerlen uit constant haar zaakjes goed voor elkaar te hebben en dat daardoor de overlast zichtbaar afgenomen is. Hart-Leers: ‘Inderdaad in het stadscentrum is de situatie er gelukkig flink op vooruit gegaan, in de woonwijken valt echter nog een wereld te winnen. Dat Operatie Hartslag ook de wijken in gaat is broodnodig’.

De vondst van tientallen drugsspuiten, lepeltjes en andere bijbehorende materialen doen bij Hart-Leers alle alarmbellen luiden. Hoeveel van dergelijke plekken kent onze stad? Hart-Leers wijst burgemeester en wethouders nadrukkelijk op deze prangende situatie en vraagt hierover een overleg met het college aan. ‘Rondslingerende spuiten zijn erg gevaarlijk. Heerlen kent een flink opgetuigde (drugs)hulpverlening. Mede daardoor zouden rondslingerende spuiten tot het verleden moeten behoren’.