1890: ook oude gevel Kegelpaleis verdwijnt…

Posted by | maart 25, 2019 | Nieuws, Vanuit de fractie

Na een simpele sloopmelding bleek ‘de race’ gelopen. De oude gevel van het Kegelpaleis gaat binnenkort tegen de vlakte en keert niet meer terug. Een stukje Heerlen -daterende uit circa 1890- is binnenkort niet meer.

Uitbreiding van poppodium Nor (de reden van deze fikse sloop) vinden wij een niet nodige en… zeer kostbare uitgave van 6,7 miljoen Euro en ruim 450.000 Euro (gemeentelijke subsidie) per jaar. Nadat een meerderheid er toch mee instemde pleitte Hart-Leers (geruime tijd geleden alweer) voor behoud van de oude gevel van het Kegelpaleis en voor het terugplaatsen van de oude, originele gevel die -voor de brand in de jaren ‘80- voor Studio ‘54 stond.

Alhoewel het er op leek dat men er best rekening mee wilde houden (en oren naar had) verschenen kort na onze opmerkingen bouwtekeningen. Tekeningen met een grote, glazen gevel zonder enige verwijzing naar de historie van dit gedeelte Pancratiusstraat.

Geen teruggeplaatste oude gevel aldus. Geen ‘nieuwe oude gevel’ zoals met het pand Victor aan de Akerstraat succesvol in praktijk gebracht werd. Geen enkele verwijzing naar ‘oud Heerlen’ maar simpelweg een nieuwerwetse glazen -zielloze- uitstraling.

Al vele jarenlang pleit Hart-Leers voor behoud van oud Heerlen en -daar waar mogelijk- eerherstel. Sfeer en beleving met de nadruk op wat er is, nog is of wat te herstellen valt in oude sfeer.

Heerlen kocht, vele jaren geleden, het Kegelpaleis aan de Pancratiusstraat en liet het gaandeweg verloederen. Zo erg zelfs dat het pand kennelijk enig en alleen nog aan de sloophamer ten prooi kan vallen liet de stad weten. Een pand -met diens roots uit circa 1890, de tijd waarin Heerlen van dorp stad werd en de mijngeschiedenis begon- is er binnenkort niet meer.

Daar waar, ondertussen wakker geworden, anderen nu ook pleiten voor behoud van oud Heerlen nemen zij kennelijk schouderophalend kennis van de sloop van het Kegelpaleis en het daarmee voor altijd verloren gaan van dit oud Heerlens stadsgezicht.

Het ‘sloopgebeuren’ staat klaar. Een simpele melding (bezwaar maken onmogelijk) bleek voldoende om ook dit stukje stadsgeschiedenis naar z’n mallemoer te helpen….