Arcus nieuwbouw dupeert Heerlen

Posted by | January 10, 2013 | Nieuws

Een groot nieuw Arcus college aan de rand van de stad (Valkenburgerweg) die lege scholen in en om het stadscentrum achterlaat. Een grote nieuwe school terwijl de landelijke trend (die veel bijval krijgt) kleine zelfstandige opleidingen is. Het lijkt erop dat het Arcus nieuwbouw concept al voor de opening veroudert is en dat daarbij het leegstandsspook, dat Heerlen nu al keihard treft, met diverse grote lege scholen toeneemt.

Nog voordat het grote nieuwe Arcus open gaat staat landelijk de discussie van grote ‘scholenfabrieken’ ter discussie. Terug naar het begrijp-, en beleefbare. Duidelijkheid en niet opgaan in de massa vind landelijk veel bijval. In Heerlen holt Arcus echter achter het massale aan. Iets wat inmiddels publiekelijk achterhaald (b)lijkt.

Alle lege (momenteel nog) Arcus locaties leveren  binnen niet al te lange tijd een levenloze omgeving op. Omvangrijke lege gebouwen, geen leerlingen, docenten, ouders, ondersteunend personeel en noem maar op. Een dooie boel rondom gebouwen waarvan nog niemand weet wat ermee gebeuren moet.

Naar aanleiding van  vragen van Hart-Leers komt Heerlen in de loop van deze maand met uitsluitsel over de toekomst van huidige (nog) Arcus gebouwen. Grote schoolgebouwen die leeg zullen gaan staan. Welke plannen zijn ervoor bedacht, welk nieuw leven krijgen deze binnenkort levenloze gebouwen?

In een tijd van grote tekorten en bezuinigingen bouw Arcus ware ‘schoolfabrieken’ en laat daarbij oude locaties (hopelijk niet) ’voor oud vuil achter’. Dat is onacceptabel.

Nadat de zorgacademie bij het Atrium ziekenhuis opende bleek dat de zorgvallei, die hierop aansluiten moest, in ontwikkeling stilviel. Een grote nieuwe school ‘op een eiland’ aan de rand van de stad. Nu de grote Arcus nieuwbouw (kosten tientallen miljoenen) aan de Valkenburgerweg eraan komt lijkt de landelijke tendens juist verkleinen in plaats van vergroten en slaat men ook daarmee  de plank waarschijnlijk faliekant mis.

De nieuwe Arcus Campus brengt ons: lege schoolgebouwen in de stad, gebouwen waarvan niemand nog weet wat er mee te doen, het wegvallen van levendigheid van Arcus leerlingen en alle andere ‘Arcus mensen’ in en rondom die gebouwen en… een grote nieuwe school terwijl men landelijk liever in ‘klein, knus en beleefbaar’ denkt. Heerlen lijkt wederom de dupe te worden van ‘denken in stenen’ in plaats van druk doende zijn met wat men eigenlijk doen moet: bezig zijn met het welzijn van leerlingen en docenten en daarbij nadrukkelijk voor goed onderwijs zorgen.