‘De Vondst’ centrum voor archeologie in Heerlen, met recht een aanwinst voor de stad

Posted by | februari 12, 2019 | Nieuws, Vanuit de fractie

De Vondst is een unieke samenwerking tussen Restauratieatelier Restaura, de Provincie Limburg en de gemeente Heerlen. Als kersvers raadslid van de gemeente Heerlen heb ik gisteren, samen met mijn dochter, mijn eerste werkbezoek afgelegd. Een leuk en leerzaam uitje voor iedereen die interesse heeft voor de Limburgse geschiedenis en archeologie.

We werden ontvangen door enthousiaste medewerkers die ons een rondleiding gaven door het gebouw, waaronder een bezoek aan het provinciaal depot en het restauratie atelier van het gerenommeerde bedrijf Restaura, dat internationale bekendheid geniet. In de publieksruimte is een permanente expositie ingericht, waar in vitrines archeologische vondsten te zien zijn. Bezoekers kunnen zelfs meekijken met restaurateurs  die aan het werk zijn. Sterker nog, wilt u zelf archeologische werkzaamheden uitvoeren? Dat kan hier! Naast diverse lezingen en workshops, zijn er ook mogelijkheden voor het onderwijs. Leer opgraven zoals een échte archeoloog, neem deel aan workshop munten schoonmaken of ga scherven puzzelen.

Het centrum is nog volop in ontwikkeling. Zo wordt er nog gewerkt aan een audiotour en aan een heuse ‘Escape Room’-ervaring. U wordt dan niet opgesloten, maar dient wel allerlei raadsels en puzzels op te lossen. Naar verwachting is deze ‘Escape Room’ eind maart klaar voor gebruik.

Heerlen kan trots zijn op het feit dat zij De Vondst heeft weten binnen te halen, zeker wanneer je weet dat er zich maar liefst 90 andere locaties aangeboden hadden. Heerlen kwam gelukkig als beste uit de bus, onder andere door haar Romeins verleden.

Wat ons betreft is De Vondst echt de moeite waard om eens te bezoeken. De Vondst is te vinden aan het Raadhuisplein 20 tegenover het Thermenmuseum en pal naast het Gemeentehuis. Dinsdag t/m vrijdag geopend van 10.00-17.00 uur en, niet geheel onbelangrijk, de toegang is gratis.

Kijk voor meer informatie op www.devondst.nl