‘Foute vastgoedbaas’ Heerlen en diens waanzinnige projecten

De grootste ‘foute vastgoedbaas’ lijkt de gemeente Heerlen zelf. Diens eigen ‘vastgoedprojecten’ lopen gierend uit de klauwen blijkt ook uit bijgaande -alles behalve complete- opsomming.

Met veel ‘er tegenaan geklaterde kleur’ lijkt de zieltogende Spoorsingel (al vele jaren lang nagenoeg geheel in gemeentelijke handen) aan diens ellende onttrokken. Jarenlang achterstallig onderhoud in tot een ‘sociale boulevard’ omgetoverde leegstandsgalerij. Eigenaar gemeente Heerlen -die het voor vele miljoenen kocht- (geen geld voor sloop/sanering heeft) en er miljoenen aan gemeenschapsgeld in rook zag opgaan.

Het ‘megastadslandbouwproject’ voormalig CBS stuiterde van debacle naar debacle. Ook onderhoudt lijkt aldaar niet plaats te vinden terwijl er -nog steeds- 10-duizenden meters leegstand zijn. Een resultaat met nadrukkelijke inmenging en bemoeienis van en door… gemeente Heerlen.

Het Royal filmtheater, een rijksmonument, -gekocht in 2009- staat ondertussen al meer dan 4 jaar leeg. Een rijksmonument in handen van Heerlen dat gaandeweg diens functie verloor en waarvoor nog steeds -tegen diverse gemaakte afspraken ingaand overigens- geen definitieve invulling gevonden is.

Net zoals het aloude Kegelpaleis aan de Pancratiusstraat. Een bekende stadslocatie die zijn oorsprong al rond 1890 kent. Zienderogen ging het Kegelpaleis -al jarenlang gemeentelijk eigendom- achteruit. Zo erg zelfs dat nu de slopershamer dreigt. Het pand werd onlangs ‘om niet’ ingebracht in de fikse poppodium plannen om voordien aan de slopershamer ten onder te gaan.

Dit allemaal terwijl Heerlen onlangs -tijdelijk station- Parallelweg 2 en 2a kocht. Dit moest en zou -in een vloek en een zucht- gebeuren omdat men er -pal naast het nieuwe station- een grote, gratis fietsenstalling van wil maken. Het pand pal ernaast (2b) -ook geschikt zo (b)leek- ging voor maar liefst zo’n 860.000 (!) euro minder ‘van de hand’ terwijl het oorspronkelijk gebouwde deel b’ Maankwartier spiksplinternieuw gebouwd werd met de bedoeling om als fietsenstalling te gaan fungeren nu op zoek is naar een invulling.

Zomaar wat ‘foute vastgoedzaken’ waaraan de stad zelf debet is.

Keihard roepen -en daarbij wijzen naar anderen- lijkt dit allemaal te willen verhullen. Dat terwijl Heerlen ‘kampioen onruststoker’ is met een dergelijke aanpak.

Daarnaast kan men in commerciële zin niet ontgaan zijn dat ‘het bedrijfsleven’ winkelcentrum De Bongerd niet alleen volledig verbouwde maar ook voor een grotendeels nieuwe invulling aldaar zorgde (TKMaxx kwam). Voor de voormalige, zeer omvangrijke, V&D locatie geldt hetzelfde. Zet voor en na foto’s gerust eens naast elkaar.

Private initiatieven trokken (nieuwkomer) TKMaxx naar de stad en behielden (een zelfs grotere) H&M voor Heerlen terwijl ‘foute vastgoedbaas’ Heerlen er ondertussen een rommeltje van maakt…