Gemeenten willen met ruim 16 Mln. Licom overnemen

Posted by | September 29, 2012 | Nieuws

Eind vorig jaar maakte Heerlen al ruim 3,4 Mln. voor Licom vrij. Een bedrag dat vervolgens Linéa recta naar Licom ging. Nu, nog geen jaar later, blijkt de hele herstructurering van Licom faliekant mislukt en wil Heerlen 5,2 Mln. (zoals blijkt uit de bijlage die de gemeenteraad gistermiddag per e-mail ontving) vrijmaken. Samen met de andere Licom gemeenten wil Heerlen (zo blijkt u het bijgaande nagestuurde raadsvoorstel) Licom voor ruim 16 Mln. overnemen.

Licom nu overnemen zonder precies te duiden hoe en wat gebeuren moet?! Iets waarbij wellicht ook nog lijken in de kast zitten… Of deze miljoenen investering niet de voortzetting in plaats van oplossing van het Licom drama betekent is niet duidelijk. Het gaat erom snel duidelijkheid te krijgen waarna gedegen oplossingen gevonden worden. Wederom miljoenen euro’s vrijmaken zonder dat daar een afdoende oplossing aan vast blijkt te hangen lijkt op precies dezelfde manier doormodderen.

Eerst trekken de colleges van burgemeester en wethouders plotsklaps de stekker uit Licom waarna zij kennelijk nu, net zo gemakkelijk, de beurs trekken om vele miljoenen euro’s in het bedrijf te steken. Eerst moet duidelijk worden wat er precies allemaal aan de hand is. Bovendien kan een dergelijk verstrekkend raadsvoorstel gewoonweg niet zonder enige voorbespreking ‘zomaar’ door de gemeenteraad gejaagd worden. Wat hier precies aan de hand is moet eerst duidelijk zijn. Bovendien moet Licom geen bodemloze put blijven maar met structuur de toekomst tegemoet. De tijden zijn nu al moeilijk en zullen zeer waarschijnlijk niet snel rooskleuriger worden. Het is nu zaak om indien (of zodra) men investeert dat verantwoord en goed te doen. Niet pappen en nathouden en daarmee wederom letterlijk vele miljoenen zien verdwijnen…

Pas daags voor de raadsvergadering van dinsdag aanstaande ontvangt de Heerlense gemeenteraad de bijlagen bij het raadsvoorstel. Een voorstel dat een meer dan gedegen voorbereiding behoeft en geen al la minute (paniek?) reactie waarop het nu lijkt. Tussen het vertrouwen opzeggen in een bedrijf en het kort daarna zelf overnemen zit een wereld van verschil en is toch wel een vreemde aanpak, toch?

Raadsvoorstel