Geschiedenis stadsbegraafplaats Akerstraat Heerlen -vanwege Allerheiligen- extra belicht met speciale rondleiding

Posted by | October 30, 2017 | Nieuws, Vanuit de fractie

Woensdag 1 november aanstaande zal, speciaal vanwege Allerheiligen, een extra rondleiding over de historische begraafplaats aan de Heerlense Akerstraat plaatsvinden. Door en door Heerlen kenner Jan Teunissen, inmiddels al kwieke tachtiger, neemt u dan mee in het roemrijke verleden van de stad en geeft tijdens zijn alom geprezen wandeling vele geheimen en wetenswaardigheden van Heerlens historische begraafplaats prijs.

Nadat Jan Teunissen al veel belangrijke informatie over de begraafplaats op papier zette presenteerde hij onlangs zijn meest recente boek er over. Het kleurrijke boek was overigens in een mum van tijd uitverkocht. Ook een extra oplage die daarop volgde vond snel de weg naar vele geïnteresseerden. Zwart op wit is inmiddels aldus veel vastgelegd. Uren zoeken in het gemeentelijk/regionaal archief maken het mogelijk dat groot Heerlen liefhebber en stadsdeskundige Jan Teunissen de een na de andere wetenswaardigheid boven water tovert.

Door toedoen van de Vrienden van Historische begraafplaats Akerstraat Heerlen leeft de historische begraafplaats sinds medio 2009 zienderogen op. Wandelingen, rondleidingen, boeken, een jaarlijkse Kaarsjesavond op 23 december en ga zo maar door. De begraafplaats is al het ware herontdekt en geeft daarbij langzaamaan vele historische wetenswaardigheden over de stad en diens bewoners prijs.

Jan Teunissen verzorgde ondertussen vele wandeling over de begraafplaats en toont daarbij met veel plezier het een en ander. Zo wordt niet alleen de grafkapel bezocht maar volgt bijvoorbeeld ook een bezoekje aan een heuse grafkelder. Ook staat hij stil bij het monument uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog en vergeet natuurlijk het Joodse gedeelte van de begraafplaats niet. Vele onderdelen van de geschiedenis van Heerlen passeren de revue. Recente geschiedenis maar natuurlijk ook feiten die inmiddels decennia of nog langer achter ons liggen.

Jan Teunissen verzorgt deze activiteit geheel kosteloos. Vandaar kunt u ook woensdag aanstaande ‘gratis’ deelnemen aan deze interessante rondleiding onder bezielende leiding van een waar kenner van historisch Heerlen. De wandeling start, woensdagmiddag aanstaande, stipt om 14 uur, ter hoogte van de hoofdingang aan de Akerstraat en wordt tegen 16 uur afgerond.

Bijgaand enkele foto’s (ter illustratie). Beeldmateriaal waarop Jan Teunissen -met groene jas- duidelijk herkenbaar is.