Heerlen verstrekte 15.000 euro voor ‘etalage pilot’ Oranje Nassaustraat

Posted by | November 04, 2016 | Nieuws, Vanuit de fractie

Vier leegstaande winkels, met totaal 9 etalageruiten, stuk voor stuk gelegen aan de Oranje Nassaustraat doen sinds kort (zaterdag 22 oktober jl.) mee met een etalage pilot om leegstand een vriendelijker gezicht te geven. Bestaande initiatieven richten de leegstand in waarbij de pilot tot eind november duurt.

‘Dit kost handen vol geld!’, hoorde Hart-Leers tijdens de feestelijke opening van het project. Nadat de wethouder vervolgens een direct antwoord op de vraag ‘wat de kosten hiervan bedroegen’ weigerde -en aangaf er schriftelijke vragen over te stellen- kwam Hart-Leers er via een ander officieel kanaal alsnog achter: binnenstadorganisatie Heerlen Mijn Stad vroeg -en kreeg- een subsidie van 15.000 euro voor dit project. Belachelijk veel geld voor dit initiatief oordeelt Hart-Leers.

Prima om leegstand aan te pakken en etalages attractief in te richten. Wie de etalages aan de Oranje Nassaustraat ondertussen bekeken heeft vraagt zich nu vast en zeker af waaraan de 15.000 euro gemeentelijke subsidie opgegaan zijn. Bovendien mag Heerlen Mijn Stad al over een jaarlijks budget van zo’n 400.000 euro beschikken en luidt de vraag ook waarom zij deze ‘pilot’ niet binnen hun bestaand budget oplosten maar een extra gemeentelijke subsidie aanvroegen (en kregen).

In mei 2011 was Hart-Leers mede initiatiefnemer van het tijdelijk attractief invullen van een grote, leegstaande etage. De pandeigenaar gaf toegang tot de etalage waarna ParkCityLive de etalage attractief inrichtte. Het geheel gebeurde met gesloten beurzen en leverde zodoende geen kosten op. Alhoewel het resultaat een fraaie aanblik opleverde volgde al snel de conclusie dat het vele malen beter is om leegstand niet te verbloemen met etalageprojecten en voor een permanente invulling te ijveren…