Heerlens kunstenaar Hubert Bour verdient overzichtstentoonstelling

In maart 2017 overleed Heerlens kunstenaar Hubert Bour. Zijn werken en prestaties zijn echter alom present. Tijd voor een overzichtstentoonstelling van al zijn kennen en kunnen gedurende zijn gehele leven. Iets waarvan menige zeer vervlochten met Heerlen is.

Onlangs nog schitterde Huberts stadsreus Lucius prominent op het bordes van het Thermenmuseum. Met diens ruim 5 meter was hij niet te missen. Ook de munten die Hubert bedacht en tot uitvoering kwamen, ‘Ut Kruuksjke’ veelvuldig gebruikt tijdens de feestelijkheden van Heerlens 2000-jarig bestaan, zijn er een bewijs van.

Wie de middeleeuwse Pancratiuskerk bezoekt ziet er, vooraan naast het altaar, prominent het borstbeeld van Pancratius en ietsje hogerop twee triptieken. Allen werken van Bour.

Ook de Heerlense carnaval kent zijn stempel. Enkele voorbeelden: de felbegeerde optochtprijzen van de stadsoptocht? Hubert Bour ontwierp en maakte ze. Het gekoesterde beeld midden in het Eikenderveld, De Poeffel Moeffel, ook een werk uit de handen van Hubert Bour.

Zeer kleurrijke optochtoorkonden kwamen, jarenlang, tevens van zijn hand. Hij bedacht hiervoor Heerlense vertelsels en voegde deze, inclusief zeer fraaie tekeningen, aan de oorkonden toe. Verzamelitems werden het.

Huberts archief en zijn atelier zijn er nog. Riet(je) Bour, Hubert’s weduwe, waakt erover.

Met een overzichtstentoonstelling van Hubert’s werken en vele prestaties zal een beeld ontstaan van zijn vele kennen & kunnen en… brede interesses. 

Laat, bijvoorbeeld, in de voormalige Stadsgalerij nabij het stadhuis, deze tentoonstelling ‘landen’. Plaats in de grote, centrale middenruimte stadsreus Lucius die dan ook vanaf de galerij, op ooghoogte, te bekijken is. 

Zijn veelheid aan prestaties en intense betrokkenheid met onze stad Heerlen verdienen het dat Huberts gehele werk in totaliteit voor het voetlicht treedt. Hubert Bour is immers veel meer dan al zijn ‘losse prestaties’ bijeen. Dit rasechte verhaal van Heerlen verdient een passend podium.

Hart-Leers: ‘Wij doen de wethouder cultuur het voorstel om van al het voorgaande werk te (laten) maken en te komen tot een overzichtstentoonstelling. Betrek daarbij zeer zeker Huberts weduwe en beide dochters zodat het te creëren overzicht van deze Heerlense kunstenaar compleet en waarheidsgetrouw is.’