Hoe dan? Hup Heerlen aan de slag!

Posted by | April 08, 2017 | Nieuws, Vanuit de fractie

Eigenaren aanspreken op leegstand en verloedering, prima natuurlijk. Laat Heerlen ook zelf het voorbeeld geven hoe daarmee om te gaan en diens eigen leegstand, goed voorbeeld doet volgen, invullen of herbestemmen.

Het Kegelpaleis aan de Pancratiusstraat is al vele jaren eigendom van de gemeente. Waarom dit pand, uit begin 1900, niet herinvullen al woongelegenheid in het voor- en achtergebouw. Terwijl de (feest/kegel)zaal ertussen een nieuwe functie als gezamenlijke binnentuin krijgt. Of waarom het voorgedeelte niet ‘commercieel invullen’ en de naastliggende toegangspoort gebruiken als ‘nieuwe ingang’ voor het naastliggende (in particulier eigendom verkerende) ‘te huur staande’ voormalige Studio ’54. Het oude café van het Kegelpaleis ‘commercieel invullen’ terwijl de zaal vervalt en wellicht wel tuin/terras wordt waarmee de zijgevel van Studio ‘54 ‘voorkant en hoofdingang’ wordt? Zo maar wat ideeën van hoe het ook anders kan.

Ietsje verderop liggen, langs de Spoorsingel, een hele rij gemeentelijke panden waarin de postbezorging van Wozl tot en met Gered Gereedschap en Schoon GMS huizen. Een hele reeks panden waarop wellis waar kleur aangebracht is echter waarvoor de sloophamer in het verschiet ligt. Maak er een mooie, grote, groene parkeerplek aan de stadsrand van. Niet alleen het centrum heeft daar profijt van ook de naastliggende Willemstraat zal ervan profiteren. Betaalbaar, langdurig, parkeren zoals op parkeerplek Nieuw Eijkholt.

Wat te doen dan met de huidige ‘sociale boulevard’ aldaar? Breng hen samen in een van de diverse, lege, voormalige Arcus locaties in de buurt. Invulling voor die plekken, vooruitgang voor de gebruikers en een opvolgend rijtje van verbetering op diverse locaties.

Aan de andere kant van het spoor ligt, inmiddels al meer dan 2,5 jaar, Filmcomplex Royal leeg. Ga al gewoon eens -met enige regelmaat- ‘met een doekje over de ramen’ en houdt de entree van de Rivoli schoon en aantrekkelijk. ‘Zand en rommel’ hopen zich er immers nu met grote regelmaat op. Zet de beeldbepalende Rivoli entree in de zomertijd in als ‘jaren ’50 ijssalon’ en vanaf het najaar als excentrieke ‘wafel- en koffietent’. Op dat punt, kort naast de bouwschutting, passeren immers elke dag genoeg mensen en… waar ‘loop is’ is klandizie!

Door naar het Schinkelkwadrant.

Prima, de ‘Graffiti Hall of Fame’ in het voormalige Megapool gebouw aan de Honigmannstraat mag blijven. De lekkages worden opgelost en… ‘vooruit met de geit’. Jammer dat die kans niet geboden werd voor de Airsoftarena aan de Schinkelstraat. Een gemeentelijk ‘leermomentje’ hopelijk.

Waarom het voormalige Rabobank gebouw (hoek Promenade – Honigmannstraat) -ook gemeentelijk eigendom- niet (zo snel mogelijk) ‘puinvrij maken’. Het verfomfaaide ‘afdakje’ slopen en simpelweg alle rommel wegruimen? Prima locatie voor diverse evenementen. Van markten tot tentoonstellingen, muzikale optredens en noem maar op. Wat let Heerlen dit te doen totdat een blijvende invulling voorhanden is.

En met de rest van het Schinkelkwadrant dan? De sloopkogel door deze betonoase. Creëer er rust, ruimte… maak er ‘groene ruimte’ van.

De grote, lege winkelruimte onder het gemeentelijk stadskantoor aan de Geleenstraat dan? Inmiddels ook eigendom van de stad. Waarom ook daar geen mogelijkheid voor tijdelijke evenementen? Een grote ‘crossbaan’ voor skelters, een verkeerstuin als het ware. In gebruik gedurende schoolvakanties, op woensdagmiddag en tijdens de weekenden.

Zomaar wat ideeën van hoe het ook zou kunnen. Hoe dan? Nou, zo dus!