Kerst ’18: sfeer in de stad!

Posted by | October 05, 2018 | Nieuws, Vanuit de fractie

Al vele jaren pleit Hart-Leers voor meer (Kerst)sfeer in de stad. Met een knus, gezellig Kerstevenement lijken daarvoor dit jaar alle seinen op groen te staan.

Een grote schaats- en sneeuwbaan staan in de planning met daar omheen vooral -en met name- gezelligheid en Kerstsfeer. Met het Glaspaleis in het midden zou je de tijdens Kerst ‘15 spiksplinternieuwe (in Heerlen gemaakte) boomschorsen Kersthuisjes zeker en vast een prima plek kunnen geven.

Zoals we al eerder schreven had het Tipi(tenten)dorp, dat vorig jaar op het plein stond, zeker potentie. Maak het toegankelijker/opener en zet daarmee een stap richting vooruitgang. Bovendien biedt de Pancratiuskerk alle kansen om actief mee te doen.

De Kerststal bezoeken, een kaarsje opsteken en deel nemen aan rondleidingen die -zeer regelmatig- in/door het eeuwenoude kerkgebouw plaatsvinden. Bovendien ligt de Schelmentoren er pal naast en valt ook daar genoeg te zien en te beleven over Heerlens roemruchte (ontstaans)geschiedenis.

De Pancratiuskerk is overigens een prachtige (en ideale) plek voor muzikale uitvoeringen. Niet alleen het carillon in de klokkentoren zeker ook de kerk zelf moeten vaker (en prominenter) ingezet worden.

Wie herinnerd zich, bijvoorbeeld, het daverende (Kerst)optreden van de Coriovallum Pipe Band in de kerk: tot op de laatste bank waren de beschikbare plekken bezet en zowel bezoekers als de Pipe Band spraken vol lof en hulde over de sfeervolle uitvoering. Waarom niet, met enige regelmaat, ook passend in de kerk programmeren? Een sfeervolle, prachtige en eeuwenoude plek midden in onze stad laat je immers alles behalve links liggen. Toch?

Om zeker ook de winkelstad er veel meer bij te betrekken zou, bijvoorbeeld, een etalagewedstrijd (oude stijl) kunnen helpen. Stimuleer het maken van  fraaie winkeletalages. Val daarmee in (een van) de prijzen waarmee vervolgens jij en je medewerkers een leuke avond in eigen (binnen)stad beleven. Initiatief loont, een eerste, tweede en derde prijs onderstrepen dat.

Een mooie, grote Kerstboom midden in de stad en ouderwetste gezelligheid in de straten: sfeer en beleving.

Waarom, bijvoorbeeld, niet het lokale jongleercollectief polsen voor het geven van een eindejaarshow en daarbij ook lokale ballonkunstenaars, goochelaars en noem maar op betrekken. Diverse Kersttaferelen -gemaakt met kleurrijke ballonen- ten toon stellen. Er zijn stadsgenoten die dit perfect kunnen en met veel plezier doen.

Een regelmatige eindejaarsmarkt op poten zetten: een (gebruikte) boekenmarkt waar je ‘uitgedunde boekenkast’ te koop staat, een Kerstmarkt alwaar je oude (of zelf gemaakte) Kerstspullen in de verkoop gaan. Marktkramen op een beschikbare (binnen)locatie plaatsen en ziedaar een ietwat andere ‘weekend markt’ is geboren.

Omliggende (Kerst)activiteiten, zoals de Kerstparade Bekkerveld, de jaarlijkse Lichtjesavond op begraafplaats Akerstraat en de jaarlijkse Open Dagen van Limburgs grootste miniatuur treinbaan op de Valkenburgerweg, laat allen deel uit maken van het geheel.

Last but not least- een tip voor de gemeente- geef vanaf weken voor Sinterklaas fikse korting (twee uur halen een betalen bijvoorbeeld) op ‘straat parkeren’ en heet daarmee eenieder extra hartelijk welkom.

Een Kerstprogramma van Heerlen voor Heerlen, onder de noemer: Ich bin weer truuk in Heele, weer in mieng ege sjtad…