Leegstand: Heerlen ziet door de bomen het bos niet meer

Posted by | April 20, 2017 | Nieuws, Vanuit de fractie
Spoorsingel

Hart-Leers informeerde tijdens de raadscommissievergadering van gisteravond naar de toekomst van diverse lege panden in en om het stadcentrum. Het antwoord dat de wethouder gaf was veelzeggend.

Wat gebeurt er met de rij gemeentelijke panden aan de Spoorsingel? ‘Niks, totdat het Maankwartier af is. Dan kijken we verder’, luidde het antwoord. De panden, allen met een tijdelijke sociale invulling, zijn al vele jaren gemeentelijk eigendom. Nu ook de autoverhuurder in het pand van Bastiaans onlangs vertrok wordt nog slechts nog een locatie van  de hele reeks officieel gebruikt. De verpakkingsgroothandel aldus.

Wat gaat er met de diverse voormalige Arcus locaties in en om het stadscentrum gebeuren? Ook dat is en bleef onduidelijk. Op welgeteld een mogelijk plan voor een pand nabij de spoorwegovergang Willemstraat na volgde niets concreets. ‘Even afwachten totdat we het Schinkelkwadrant op de 2e Promenade op poten hebben’, luidde het.

Vervolgens werd ook duidelijk dat de Graffiti Hall of Fame aan de Honigmannstraat naar een andere locatie moet verkassen. De wethouder liet ook het woord sloop vallen toen het over het voormalige Megapool pand ging. Over de voormalige Rabobank ietsje verderop en ons verzoek dit alvast op te ruimen en daarmee weer toonbaar te maken bleef hij vervolgens stil.

Heerlen kent momenteel veel te veel grote, lege plekken in en om het stadshart. Dat voor velen daarvan een mogelijke invulling ontbreekt werd gisteravond bevestigd. Met het verkassen van de scholen eindigde ook de dagelijkse toeloop van scholieren naar die locaties. Iets dat minstens net zo erg is.

Leegstand is, net zoals stilstaan, achteruitgaan. Dat momenteel geen plannen voor de diverse locaties voor handen zijn stemt allerminst hoopvol…