Oven ‘Bakkes va Welte’ bijna Klaar

De Loorenhof houdt alle geïnteresseerden in de vorderingen rondom het Bakkes va Welte met grote regelmaat op de hoogte. Zo ook deze week. Daarbij blijkt dat de oven, met hulp van enkele specialisten, opgemetseld is en de leemlaag aangebracht wordt. Bijgaande foto’s illustreren het een en ander.

IMG_4671 

Met het opmetselen van de veldbrandstenen, meester metselaars Fer en Jules klaarden deze klus, is de oven klaar. Nu volgt het aanbrengen van een 20 cm dikke isolatielaag. Daarvoor wordt overigens hetzelfde mengsel als voor de muren gebruikt. Leem, stro en paardenurine. Een combinatie waarvan ook de reuk ‘erg speciaal’ is.

IMG_4696 

Het geheel wordt vervolgens iets verdund om makkelijker te kunnen aanbrengen op de koepel van de oven. In laagjes van een paar centimeter wordt het aangebracht waardoor het droogproces sneller verloopt.

  IMG_4695 IMG_4699 

Foto’s en bijgaand commentaar bewijzen: ‘Dit is echt kliederwerk.’

 IMG_4700

Spontaan besluiten ‘om even mee te helpen’ leverde overigens bijgaand plaatje op.

 IMG_4702

Om de luchtcirculatie in de oven te stimuleren werd het volgende bedacht: een bloempotoventje in de oven. Op die manier circuleert de lucht in de oven, wordt vocht afgevoerd en droogt de oven ook van binnen.

De eerste leemlaag zit er nu op en droogt heel langzaam. Naar verwachting zal aanstaande zaterdag (30 juli) de tweede laag aangebracht worden. Om 9 uur wordt dan gestart met het mengen van de leem.

Inmiddels ligt ook een stapel planken in het weiland. Hout om werktafels van te maken. ‘Iedereen die wel eens met een hamer en zaag gewerkt heeft is van harte uitgenodigd om een handje te komen helpen’ laat De Loorenhof afsluitend weten.