Raadsleden Heerlen vergaderen niet wetende dat ‘verdacht pakketje’ in gemeentehuis ligt

Posted by | December 22, 2016 | Nieuws, Vanuit de fractie

Tweemaal tijdens de raadsvergadering van gisteravond riep de burgemeester de fractievoorzitters van de diverse partijen bij zich. Uiteindelijk bleek dat een ‘verdacht pakketje’ in het gemeentehuis lag en de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) op komst was. Vergaderen terwijl gemeentelijk bekend is dat ‘ietsje verderop’ -al sinds de middaguren- een verdacht pakketje ligt is dat verantwoordt of simpelweg lichtzinnigheid en onkundig?

Amper was de EOD ter plekke of de raadszaal werd direct ontruimd. Met tafels en planten werd een looproute -die niet genomen mocht worden- ‘gebarricadeerd’ terwijl gemeenteraadsleden bij de eerste de beste deur niet verder kwamen omdat deze elektronisch gesloten bleek. De ‘raadspasjes’, die normaliter toegang verschaffen, werkten niet en het koste toch wel behoorlijk wat tijd voordat iemand door had dat de aangegeven vluchtweg ‘niet vrij’ was. De volgende deur bleek wel open om bij de navolgende deur -wederom- te stranden totdat een wethouder wel over de juiste elektronische toegangskaart beschikte en de deur opende.

Vervolgens ging eenieder zijn of haar weg. De raadsvergadering was kort voordien geschorst vanwege een motie die besproken werd. Omdat kennelijk goede coördinatie ontbrak deed eenieder vervolgens wat hem of haar het beste leek. Daar waar men niet uit de hoofdingang van het stadhuis naar buiten mocht bleek van buiten af voor het stadhuis komen vervolgens geen probleem.

Het een en ander lijkt op een slechte scene uit een komische film. Kent het gemeentehuis geen vluchtplan, waar zijn BHV-ers of anderen indien zich een calamiteit voordoet en mensen leiding moeten geven en nemen? Als gemeentelijke overheid eist men van velen goed ontsloten -vrije- vluchtwegen, goed werkende ontruimingsplannen en ga zo maar door. Blijkt nu dat Heerlen, nota bene in het gemeentehuis, dit zelf niet op orde heeft en -indien nodig- maar ‘wat aanmoddert’?! Absurd en ongelofelijk…