Te weinig afvalbakken en slecht onderhouden bankjes

Posted by | mei 09, 2019 | Nieuws, Vanuit de fractie

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft in 2015 besloten 300 afvalbakken uit Heerlen weg te halen om daarmee 60.000 euro op jaarbasis te kunnen bezuinigen. Ondanks diverse geluiden van inwoners dat er op een aantal locaties geen vuilnisbak meer te vinden is en zwerfvuil zich opstapelt, houdt de Gemeente Heerlen voet bij stuk. Ze is niet van plan dit beleid (gedeeltelijk) terug te draaien. Ons lijkt het logischer om een en ander na 4 jaar te evalueren en waar de problemen het grootst zijn, in ieder geval een aantal bakken terug te plaatsen!

De gemeente Heerlen hangt wel al een tijdje op diverse locaties witte vuilniszakken op. Dit gebeurt vooral op hangplekken waar regelmatig groepen jongeren verblijven. Volgens de gemeente werkt dat beter dan prullenbakken plaatsten; wat denkt u zelf?

Onlangs verscheen er in het nieuws dat een inwoner van Heerlen (Hoensbroek) zelf maar bankjes is gaan opknappen, omdat hij niet meer aan kon zien hoe ze er bij stonden. Volgens informatie van de gemeente is er 30.000 euro per jaar beschikbaar voor onderhoud, vervanging en schade/vandalisme voor al het terreinmeubilair in héél Heerlen. De bankjes in de parken worden in principe iedere vier jaar geschuurd en geschilderd, maar in 2018 is er echter helemaal niets gebeurd. Reden: het bedrag voor het onderhoud is ingezet als bezuiniging!

Leg nu maar eens aan je inwoners uit dat er bij het Maankwartier prachtige nieuwe banken worden geplaatst met naast elke bank een prullenbak. Dat er miljoenen gestoken worden in projecten voor een relatief klein publiek, maar dat er dus geen geld is voor extra prullenbakken en onderhoud van bankjes en ander straatmeubilair.

Een schone en zichtbaar goed onderhouden openbare ruimte, niet alleen in het Centrum maar in alle wijken van de Gemeente Heerlen, helpt zeer zeker mee aan het leefgenot en gevoel van veiligheid. Dus wat ons betreft mag er best meer geld naar het onderhoud van de openbare ruimte en iets minder naar… juist, u raadt het al!