75 jaar bevrijding: rondleiding -met tekst en uitleg- langs laatste rustplaats slachtoffers oorlogsgeweld begraafplaats Akerstraat

Posted by | september 10, 2019 | Nieuws, Vanuit de fractie

Zondag aanstaande verzorgt door en door Heerlenkenner Jan Teunissen een rondleiding -met tekst en uitleg- over de historische stadsbegraafplaats gelegen aan de Akerstraat. De inmiddels kwieke tachtiger bracht precies in kaart waar slachtoffers van oorlogsgeweld hun laatste rustplaats vonden en noteerde daarbij ieders geschiedenis.

Jan Teunissen zorgde tevens voor een duidelijke markering van de grafplekken door deze met een afgeknotte piramide (in de Nederlandse driekleur) te voorzien. Ook maakte en plaatste hij een eerbetoon aan vele stadsgenoten die plek boden aan onderduikers.

De historische stadsbegraafplaats aan de Akerstraat te Heerlen centrum kent tal van (graf)monumenten. Monumenten die stuk voor stuk deel uit maken van de geschiedenis van onze stad. Met regelmatige rondleidingen zorgt Jan Teunissen er voor dat velen delen in zijn kennis en kunde en daarmee de geschiedenis blijft ‘leven’.

Met de viering van 75 jaar bevrijding van Heerlen geeft hij twee dagen voor die officiële datum een rondleiding die veelal in het teken staat van slachtoffers van oorlogsgeweld. Vele slachtoffers die te betreuren zijn kennen diens laatste rustplek aan de Akerstraat.

Niet enkel en alleen komen slachtoffers van oorlogsgeweld aan de orde. Ook is er gaandeweg, als vanzelfsprekend, de nodige aandacht voor vele andere grafmonumenten en maken alle onderdelen van de rondleiding samen een compleet verhaal van de Heerlense stadshistorie.

De rondleiding start zondag aanstaande (15 september) stipt om 13.30u. aan de hoofdingang van de historische stadsbegraafplaats gelegen op het adres: Akerstraat 35 te Heerlen centrum. Deelname gratis.