Bezoek aan Antwerpse Roma vanwege toekomst Royal Theater

Gisteren bezocht een Heerlense delegatie De Roma in Antwerpen. Een imposante bioscoop uit de jaren ’20. Deze voormalige bioscoop werd begin jaren 2000 herontdekt en omgevormd tot Volkstheater. Een Volkstheater: momenteel een van de ideeën om de Royal een nieuwe invulling te geven.

De Roma ligt midden in de Antwerpse wijk Borgerhout. Pal aan de drukke doorgaande weg Turnhoutsebaan. Met honderden vrijwilligers (en flinke financiële ondersteuning) wordt er jaar na jaar een breed programma gepresenteerd. Een programma dat grote aantallen bezoekers trekt. Diverse podiumkunsten tot en met filmvoorstellingen vinden hun weg binnen De Roma.

Nu Heerlen vanaf augustus vorig jaar kijkt naar de toekomst van het gemeentelijk Royal Theater -en de politiek binnenkort voorstellen voorgeschoteld krijgt- is een van de initiatieven het starten van een Volkstheater. Een invulling met de Antwerpse Roma als voorbeeld. Met een rondgang ter plekke, tekst en uitleg en de mogelijkheid tot het stellen van vragen werd duidelijk dat wat in Antwerpen gepresteerd is niet alleen een prestatie van formaat is maar zonder fikse steun en ondersteuning van de overheid nagenoeg onmogelijk blijkt.

Omdat het Royal Theater een goede toekomst verdient en de initiatiefnemer van de Antwerpse Roma boordevol tips en praktijkervaring zit opperde Hart-Leers om hem uit te nodigen om de Royal te komen bezoeken, de locatie te bekijken en daarbij ook kennis te nemen van alle bestaande culturele activiteiten rondom het Royal gebouw. Immers: welke kans van slagen heeft een Volkstheater als ‘pal ernaast’ de Stadsschouwburg (met middenzaal) ligt, ietsje verderop poppodium De Nor huist en het Cultuurhuis Heerlen al min of meer de rol van ‘Heerlense Roma’ vervult…

www.DeRoma.be