Bijna 90-jarige Bernardinuskapel prima keus voor huisvesting gemeenteraad

Binnenkort start de renovatie van het gemeentehuis en moet ook de gemeenteraad verkassen naar een nieuwe plek. De raadscommissievergaderingen vonden er nog -met beperkte bezetting- plaats maar voor de raadsvergadering moest -vanwege Corona- al uitgeweken worden naar Brightlands, het voormalige APG kantoor. Binnenkort is tijdelijk uitwijken, gelukkig, verleden tijd en volgt een vaste plek in de bijna 90-jarige Bernardinuskapel aan de Akerstraat. Een plek midden in de maatschappij.

Nadat vorige week ‘de kogel door de kerk ging’ en het besluit genomen werd begon prompt het klaar maken van deze monumentale kapel. De kerkbanken uit het rijksmonument verdwijnen naar een opslagplek. Tussen de bestaande houten vlonders komt een kabelgoot die alle leidingen voor deze diverse soorten techniek volop plaats biedt. Vervolgens volgt een ruime vergaderopstelling zodat -Corona proof- vergaderen mogelijk is.

Hart-Leers sprong op de fiets en nam een kijkje ter plekke. Het enthousiaste bouwteam heette ons van harte welkom en vertelde met twinkeling in hun ogen honderduit over hun project dat zij met veel plezier verwerkelijken. 

We hadden amper tijd om de fiets een plekje te geven of werden al zeer vriendelijk ontvangen: ‘Hartelijk welkom bij de Bernardinuskapel!’ De deuren gingen open en zo stonden we plots, na enkele jaren, weer in de grote, sfeervolle kapel die we normaal enkel van een jaarlijks bezoekje tijdens de dialectmis vlak voor de carnaval kenden en mede vandaar reeds voor menig mooie herinnering zorgde.

Na de start met een kort kijkje op de begane grond volgde een duidelijk overzicht vanaf ‘het koor’. Via ‘een ietwat verborgen trap’ stonden we, bijna letterlijk, met de neus op de glas in lood kunstwerken gemaakt door Charles Eyck en naast het immense orgel met uitzicht op de hele kapel. Eenieder die straks, zodra het weer mag, een van de vele publiek toegankelijke vergaderingen bezoekt zal er zondermeer eersterangs zitten en kan daarbij van een goed overzicht vanaf een fraaie plek genieten. Alleen daarvoor al zal ‘een bezoekje aan de raad’ zeker de moeite waard zijn.

De grote kapel ademt rust en volop sfeer. Als ook ‘boven’ bij tijd en wijle een ietsje extra meekijkt kan en zal dat zeker alles behalve ‘van slechte invloed zijn’.

Met het verdwijnen van de grote kerkbanken is er volop ruimte om te kunnen vergaderen en bijeen te komen. Tussen schilders en elektriciens en vele anderen in is het er momenteel een drukte van belang. De nieuwe (tijdelijke) raadszaal moet immers in November klaar voor gebruik zijn. Het is dus ‘kort dag’. Dat de kapel ondertussen al zo’n 3 jaar ‘leeg staat’ viel, gelukkig, bijna niet merken.

Direct naast het altaar komen de ruimten voor het gemeentelijke griffiebureau. Ook een leeskamer (met grote kluis voor het bewaren van stukken) voor zowel raads- als commissieleden om er vergaderstukken in te kunnen zien staat er gepland. De Griffier en zijn collega’s krijgen er een mooie werkplek aanpalend aan de tijdelijke raadszaal.

Natuurlijk mocht ook een bezoek aan de kelderbar, direct onder het altaar gelegen, niet ontbreken. Als de deuren er openslaan sta je overigens direct in de tuin. Even ‘nakeuvelen’ over een vergadering is er zeker en vast geen straf. 

Prompt zagen we er het drumstel van The Blackstars. Menigeen kent deze Heerlense rock ‘n roll band die als sinds de zestiger jaren volop actief is Nu de werkzaamheden gestart zijn blijkt dit voor hen het einde van hun oefenplek. Echter niet getreurd. Spontaan volgde het aanbod om actief mee te denken, te werken en te zoeken naar een nieuwe oefenplek voor deze bekende Heerlense band. 

Ook werd de naastliggende kloostertuin bezocht en volgde daarmee een zoveelste imposante aanblik op de kapel. Zelfs de kerktoren bleek uniek. Daarbij hoort overigens het verhaal dat pater Max van der Schoot de klokken aan een collega beloofde en zo ook geschiede. De toren is aldus momenteel geluidloos. Iets dat de gemeenteraad zeker niet zal overkomen. Het orgel op het altaar keerde terug naar diens oorsprong in Ubachsberg en maakte daarmee de cirkel rond.

De kapel ademt een en al geschiedenis en rust uit. Een mooiere vergaderplek had welhaast niet gevonden kunnen worden. Een regelrecht visitekaartje voor onze stad. Met respect voor het verleden het oog op de toekomst

Hart-Leers: ‘U begrijpt dat wij enthousiast zijn. Op deze mooie plek midden in de samenleving is eenieder, zodra weer mogelijk, van harte welkom. Vanuit een bijna ivoren toren in het gemeentehuis naar een plek op de begane grond omringd door jong Heerlen. Wij zijn er van overtuigd dat we ook onze nieuwe buren zeker moeten uitnodigen en actief betrekken. Zeker niet enkel het Bernardinus college maar ook de basisscholen Sint Martinus en Windekind die er, net zoals de gemeenteraad, een tijdelijk onderkomen vinden. Ook wij, politiek Heerlen, moeten ons verhaal vertellen en delen. Laten zien wat we doen, waarvoor en hoe. Een ideale plek dus, voor jong en oud, om samen vooruitgang te boeken.’