De Buurderij: Stadslandbouw alleen rendabel in miljoenensteden

Ruim 6 jaar geleden werd het voormalig CBS gebouw ‘voor een habbekrats’ aan ‘Walas’ overgedragen. Met een gemeentelijke lening ging het gebouw ‘voor een prikkie’ van de hand en werden vooruitzichten met grootschalige stadslandbouw geschetst. Behalve ‘wat gerommel in de marge’ kwam er nagenoeg niets van.

Dat enige stadslandbouw van betekenis er nog van de grond gaat komen lijkt ondertussen naar het rijk der fabelen verwezen. Zo meldt De Buurderij dat stadslandbouw alleen rendabel is in miljoenensteden waar amper land is om grond te verbouwen.

Het bestemmingsplan ter plekke liet in zeer beperkte mate stadslandbouw toe. Ietwat vreemd is dat ‘t nimmer aangepast werd om zo minder kantoren en meer stadslandbouw voor het geplande Eco Growth Center mogelijk te maken. Als je het geheel bekijkt lijkt de vraag wat überhaupt van alle gepresenteerde ‘te mooi om waar te zijn plannen’ waargemaakt werd. Nagenoeg niks zou je zomaar kunnen concluderen.

Hierbij komt dat zowel, grote huurders, Belastingdienst als Wozl de voormalige CBS locatie klaarblijkelijk gaan verlaten en de grootschalige betonkolos daarna zelfs stukken leger is dan toen huidig eigenaar ‘Walas’ er begon. ‘Van de regen in de drup’ volgens dit scenario.

Hart-Leers vraagt burgemeester en wethouders of zij kunnen bevestigen wat De Buurderij, tussen neus en lippen door, meldt. Het gehele stadslandbouwproject, het Eco Growth Center bleek een grote fatamorgana waarvan nagenoeg niks uitkwam. Wat werd -van alles dat men Heerlen- voorschotelde daadwerkelijk in praktijk gebracht?

Hoe ziet de toekomst van het voormalige CBS complex uit als daadwerkelijk blijkt dat zowel het Wozl als de Belastingdienst vertrekken? Kan het complex -onder die omstandigheden- diens hoofd boven water houden? Hoe ziet het dan uit met de grootschalige gemeentelijke plannen voor het Mijnmuseum aldaar?

Ook vraagt menigeen zich af onder welke omstandigheden c.q. hoe precies het grootschalige zonnepark op het terrein kwam en of het inderdaad juist is dat zowel dit Zonnepark als ook vervanging van de daken van het complex ten laste van het provincie gingen.

Sprookjes zijn ondertussen, stuk voor stuk, ingeruild voor keiharde realiteit waarbij het hoog tijd wordt om te concluderen wie welke vruchten geplukt heeft…