De ene na de andere winkel sluit: hoe luidt het reddingsplan voor hartje Heerlen?!

Per 16 september is boekhandel Bij het Raethuys gesloten. De opheffingsuitverkoop is inmiddels gestart. Legoland (Brickworld) sloot onlangs net zoals de Intertoys speelgoedwinkel aan De Bongerd. Super Game Casino verkaste naar Van der Valk en gisteren bleek kledingzaak My Clothing plots gesloten.

Hartje Heerlen kan niet blijven (af)wachten op allerlei aangekondigde verbeteringen en/of aanstaande bouwprojecten… wat wordt nu -heel concreet- ondernomen om het tij -heel snel- ten positieve te keren?

Hart-Leers:  ‘Als het zo door gaat is hartje Heerlen binnenkort volop ‘Urban’: een en al lege winkels en kantoren en geen mens meer te bekennen. Ook na het recente bericht dat het binnenstadbezoek met maar liefst 40% (4x het gemiddelde) afnam bleef het, vooralsnog, muisstil vanuit het gemeentehuis. Stilletjes hopen op verbetering is het allerlaatste wat nu gebeuren moet. Passende acties ondernemen daar draait het om en dat heel erg snel.’

Een actieve ondernemersraad (het vroegere centrummanagement nieuw leven inblazen) waarderen en goed aanhoren zou een goed start zijn. Samen actief aan de slag en wel nu. Samen met ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente snel een korte termijn herstelplan bedenken (en uitvoeren!) waarmee hartje Heerlen ‘de winter door’ geholpen wordt.

Heerlen is geen Aken, Maastricht noch Valkenburg dat moge duidelijk zijn. De aloude (koop)stad ligt er midden tussenin. Krachten bundelen is -zeker nu- hoogst noodzakelijk om juist datgene wat Heerlen van anderen onderscheidt -zo niet uniek maakt- tot voordeel te maken.

Ons dringende verzoek aan burgemeester en wethouder om zondermeer snel met warenhuis Berden om tafel te gaan werd helaas nog niet beantwoord. De recente hartenkreet middels de ‘grote advertentie’ van vorige week uitte men immers zeker niet zomaar.

Dat vele binnensteden/koopcentra gelukkig weer opkrabbelen staat momenteel haaks op de ervaringen in hartje Heerlen…