Een ‘halve gevel’ voor de volle prijs…

135.000 Euro -per jaar- exclusief 7500 Euro voor een payroll bureau. Inhuurkosten voor de stationsgoochelaar vanwege diens gevelproject terwijl de stichting er achter onlangs 115.000 Euro toebedeelt kreeg. Resultaat tot op heden (25 Oktober) een halve ‘aangepakte gevel’ -zie de verschillen- en her en der ‘wat sloopwerk’. ‘Duurbetaald gerommel van een zweverige fantast’ zo omschreef een stadsgenoot het vanmorgen.

Het Maankwartier is veel te groot en barst van de levenloosheid. Honderden miljoenen gingen eraan op. De ‘grote trekker’ die het zou gaan worden is ‘t allesbehalve. Dezelfde bedenker, een stationsgoochelaar, nu de binnenstad aan laten pakken getuigt van totale wereldvreemdheid. Natuurlijk had eerst met het bestaande centrum begonnen moeten worden in plaats van met een mega miljoenenproject aan de rand. Van binnen naar buiten werken, niet andersom.

Nu en het Maankwartier ‘op z’n gat ligt’ en de binnenstad ‘naar de maan is’ start men het gevelproject. Een volstrekt verkeerde volgorde. 

Iets om kennelijk te willen maskeren (of vooruitschuiven?) dat de aanpak stationsomgeving verreweg gebracht heeft wat, niet alleen door de stationsgoochelaar, beloofd werd. Een ‘grote trekker’ is het allerminst terwijl ‘de vele huurders/kopers’ voordien elders in de stad huisden en daar leegstand achterlieten. Niet alleen Weller, gemeente Heerlen, het UWV en de Mijnwater BV zijn daar voorbeelden van.

Ondertussen werd het naastliggende Corio Center steeds goedkoper. Ging het eerder al met fikse korting van de hand zo gebeurde dat onlangs weer. Met 10-tallen miljoenen duikelde de prijs gaandeweg in waarde. Of dat goede voortekens zijn valt danig te betwijfelen.

Ook Schinkel Zuid ging ‘met grote korting’ -van projectontwikkelaar naar gemeente- ‘van de hand’ terwijl ‘t nu lijkt dat dit in Schinkel Noord -van ontwikkelaar naar ontwikkelaar- ook staat te gebeuren. Verlies, op verlies op verlies. Over vertrouwen en ‘een opwaartse lijn’ gesproken.

Ondertussen wil (ook) TKmaxx vertrekken Het bedrijf is te slecht zichtbaar en wil dat daartegen snel iets ondernomen wordt. Bekijk de -vandaag- genomen fotos en oordeel zelf. 

Zou je met je zaak, waar overigens 35 mensen hun boterham verdienen, permanent achter dergelijke obstakels verscholen willen liggen? Hup Heerlen: snoei de bomen, verplaats de mobiele eetkramen en open alsjeblieft -zeker geen- ‘Worstenhemel’ voor de mooie, oude panden die elders in oude glorie hersteld moeten worden en men hier -bewust- aan het zicht onttrekken wil.

Ondertussen is het Grand Hotel tot druk bezocht ‘Oostblokhotel’ verworden, gebruikt Werk voor Heerlen er de begane grond en blijft het over een te bouwen immense studentencampus (ietsje verderop naast de begraafplaats gepland) al tijden muisstil.

Zie de waarheid onder ogen en handel daarnaar. Oeverloos, zweverig ‘gedroom’ is tot nachtmerrie verworden terwijl de huidige crisis de sitiatie er allesbehalve op verbetert. Hartje stad kent nu al 10-tallen procenten leegstand. Tendens… stijgend!