‘Een rondje stad’ op zondagmorgen

Op ‘stadssafari’ door de binnenstad. Wandelschoenen aan en… op ontdekkingsreis!

Bijna overal waar 1,5 meter stickers zaten is nu ‘gekrijt’. Stukken beter dan loslatende plakstickers en makkelijk met een mal door de hele stad te kopiëren. Onze insteek (en het idee) om het zo te doen is opgepakt, prima. Niet alleen ‘met de neus naar voren of omhoog’ maar ook eens goed voor je voeten kijken loont.

We kijken ook eens goed naar de Rabobank, het voormalige bankgebouw op de 2e Promenade. Een frisse rand langs de luifel en kleur op de gevel. Het ziet er al stukken beter uit en laat zien dat je niet alleen met nieuwbouw vooruitgang boeken kan en ‘sfeer’ creëert. Begin met wat er is.

Natuurlijk lopen we ook ‘een rondje station’ en zien volle afvalbakken aan de kant van de Sarool. Lege bekers van koffiebar Aroma en wikkels van broodjeszaak Subway vullen de bakken. De houten bankjes blijken het ‘alternatieve terras’ voor enkele nabije gelegen gesloten zaken die veelal enkel nog een afhaalfunctie kennen. Dat het er ‘heel gezellig’ was tonen de lege blikjes bier…

Ietsje verderop, nadat we het station gepasseerd hebben, zien we zomaar dat er een grote plaat van de gevel is. Werk aan de winkel voor Atelier Stadsrevisie dat enkele meters verderop huist. 

Op de Oranje Nassaustraat komen we een oude, gietijzeren badkuip tegen. Een plantenbak ‘nieuwe stijl’. 

Waarom niet overal een halve of hele stoeptegel uit de straat nemen en pal voor winkels en kantoren ‘stadsgroen’ creëren? Niet alleen brengt ’t kleur, leven en sfeer en is het goed voor ‘het milieu’ de stad knapt er zichtbaar van op.

Met de horeca gesloten en een maximum van 2 op straat behoort ‘een terrasje pikken’ niet tot de mogelijkheden. De leuke, houten Kersthuisjes (100% Heerlens product uit ’15 overigens) ‘her en der’ bieden een prima alternatief voor een hapje of een drankje en er ook volop andere ‘gesloten zaken’ zijn waar je wel kan afhalen. 

Zo komen we op zondagmorgen bij Café Bracke terecht. Nauwelijks ‘open’ staan we er nagenoeg direct ‘in de rij’. Enkele wielrenners uit Valkenburg doen hartje stad aan en kiezen prompt voor het leuke Kersthuisje bij het café.

Al eens ‘een rondje stad op zondagmorgen’ gedaan? We kunnen het van harte aanraden. 

Bekijk Heerlen eens met andere ogen zoals je dat wellicht wel op vakantie of in andere steden doet maar waarschijnlijk  niet ‘in eigen stad’. Wat gaat er goed of kan er beter, welke veranderingen zie je en… wie kom je allemaal tegen. Zoals ook vanmorgen ben je vast en zeker niet de enige die ‘op pad’ is.

Wij doen met regelmaat ‘een rondje stad’. Zodra het weer kan doen we dat graag ook eens samen met u. Geïnteresseerd? Houdt onze website in de gaten en wandel een keer mee…