Hart-Leers krijgt bijval voor bouwplan flexwoningen in plaats van grote nieuwe parkeerplaats

Woensdagavond jl. sprak de raadscommissie over een geplande grote nieuwe parkeerplaats tegenover het (voormalige) CBS terrein. Hart-Leers pleit voor het bouwen van een nieuwe flexwijk in plaats van de aanleg van een grote nieuwe parkeerplaats.

Lege parkeerplaatsen kent de stad genoeg. Prima alternatieven om betaalbaar te kunnen parkeren ook. 

Kijk als alternatief voor het gemeentelijke voornemen, bijvoorbeeld, eens naar de grote parkeerplekken rondom Kinderstad Heerlen. Met een dagtarief van 1,50 een prima parkeeralternatief terwijl de eigenaar van Kinderstad diens parkeerruimte bovendien deels wil overkappen met een dak van zonnepanelen. 

Neem de nabije afrit van de autobaan, kies een parkeerplek uit en wandel vanuit Eikenderveld zo het nabije stadscentrum in. Wie weet met een rotonde, bij de in- en uitgang, de situatie ter plekke opwaarderen en… ‘klaar is kees’ 

Bovendien loopt er een staatsteun procedure aangaande het voormalige CBS complex. Grote kans dus dat ook dat gebouw, net zoals het Maankantoor, teruggeleverd moet worden en Heerlen daarmee wederom eigenaar wordt. 

Sloop dan het grote lege -niet monumentale- betondeel aldaar en ruim daarmee -in een klap- 30% (!) van de kantorenleegstand in onze stad op (30.000m2). Behoudt dan de aanwezige parkeerplekken rondom om het voormalige CBS complex en creëer een loop via het ‘ietwat levenloze’ Maankwartier richting stadshart. Ook die insteek levert een veel beter alternatief op dan aanleg van een nieuwe grote parkeerplaats op een omvangrijke lege vlakte.

Hart-Leers: ‘Met grote nood op de woningmarkt zien wij er veel liever een nieuwe, zeer snel te realiseren, woonwijk van flexwoningen ontstaan. Op het grote, lege terrein tussen GMS en Zeswegen zijn kansen te over voor snel te realiseren, prima gelegen, flexwoningen. Wij geloven veel meer in een dergelijke aanpak -en oplossing- dan in de aanleg van een groot nieuw parkeerterrein waarvoor veel betere alternatieven bestaan. Deze keuze is dermate voor de hand liggend: het verdient de nodige aandacht en inzet. Kies voor wonen in plaats van een grote nieuwe -voor leegstand gebouwde- parkeerplaats. Biedt perspectief met dit alternatief. Wonen in plaats van parkeren!’