Hartje Heerlen: Belgisch grafmonument Eerste Wereldoorlog levert tastbare familiegeschiedenis

Posted by | oktober 31, 2019 | Nieuws, Vanuit de fractie

Midden op de historische stadsbegraafplaats Akerstraat staat het Belgisch grafmonument voor de Eerste Wereldoorlog. Een imposant bouwwerk waaronder Belgische soldaten hun laatste rustplaats vonden. Soldaten die in Heerlen overleden.

Ruim 101 jaar na de sterfdag van een van hen, Camiel Borloo, bezocht gistermiddag diens achterkleinzoon Geert zijn graf en stond vervolgens pal voor de grafkist in de grafkelder onder het monument. Aan deze speciale gelegenheid ging een en ander vooraf.

Regelmatig geven de Vrienden van de Historische Stadsbegraafplaats Akerstraat rondleidingen voorzien van tekst en uitleg. Na een van die rondleidingen troffen zij Geert Borloo die prompt zijn familieverhaal met hen deelde. Omdat toen het hangslot van de grafkelder onmogelijk te openen bleek vond het bezoek aan de grafkelder onder het monument gistermiddag alsnog plaats. Gemeente Heerlen en de Vrienden van de Stadsbegraafplaats zorgden gezamenlijk voor een hartelijke ontvangst en maakten toegang tot de grafkelder onder het monument mogelijk.

Camiel Borloo was in 1914 een van de vele Belgische soldaten die, door het Duitse leger in het nauw gedreven, de oversteek maakten van Antwerpen richting Nederland. Vanwege getekende verdragen die de neutraliteit van Nederland moesten bewaren werden zij ’gevangen gezet’. Vervolgens gingen velen van hen in de Limburgse mijnen werken. In Limburg was toen immers een fors tekort aan mijnwerkers omdat de Duitse mijnwerkers vertrokken waren om in het Duitse leger te dienen.

Zo kwam ook Camiel Borloo in 1914 in Heerlen terecht en werkte er geruime tijd in de mijn. Door de Spaanse griep geveld was hij een van de velen die hieraan bezweek. Na vertrek uit België (zijn geboortestad was Pamel te Vlaams-Brabant) kwam hij nooit meer thuis en zag zijn familie aldus nimmer meer.

Achterkleinzoon Geert kwam er achter dat zijn overgrootvader in Heerlen begraven lag en ging op onderzoek. Zijn familieverhaal trof de Vrienden van de Stadsbegraafplaats dermate dat zij hem zeker van dienst wilden zijn. Samen met de gemeente Heerlen werd een en ander mogelijk gemaakt en werd het niet alleen een bezoek aan de grafkelder maar een hele vriendelijke ontvangst.

Bijgaande foto’s tonen een en een ander.

De heer en mevrouw Borloo zien we overigens binnenkort terug in onze stad. Op 23 december, tijdens de jaarlijkse Kaarsjesavond begraafplaats Akerstraat, zijn ook zij van de partij waarbij zij zeker en vast een kaarsje bij overgrootvader Camiel zullen plaatsten…