Heerlen: op ‘leegstandsafari’ door de binnenstad

Alhoewel Heerlen begin dit jaar het Schinkelkwadrant kocht weet de stad nog niet wat er mee te doen. Onder andere daarom vond gistermiddag een ‘leegstandsafari’ door/in en om het Schinkelkwadrant plaats. Een ongeveer 2 uur durende tocht met hoogte- en dieptepunten. Onder volop belangstelling doorkuiste een behoorlijk aantal geïnteresseerden gistermiddag het gebied en de nabije omgeving.

Als tegen twee uur het startsein gegeven wordt staat de voormalige Rabobank, nu tijdelijk Kantoor Contour genaamd, aan de Tweede Promenade (hartje binnenstad) behoorlijk vol. Na enige korte uitleg, met spelregels om het allemaal ook zeker veilig te houden, werd allereerst de voormalige Rabobank bekeken. Niet alleen blijkt het gebouw, ook op de verdieping zeer ruim, in een nog alleszins redelijke staat. Ook staan er 6 kansrijke appartementen bovenop. Alhoewel het er een rommeltje van jewelste is zien velen ook de potentie daarvan.

Nadat de oude Rabobank bekeken werd vervolgde de wandeling met het bekijken van zowel de linker- als rechterzijde van de Schinkelstraat. Op het binnenplein van het roemruchte Schinkel 13 is het vooral een enorme hoeveelheid kleurrijke graffiti die in het oog springt. Iets waarachter het totaal verloederde, enkele jaren geleden nog bruisende, Schinkel 13 schuil gaat. Aan de overzijde werd het oude omvangrijke KPN computercentrum bezocht. Alhoewel geen deel van de gemeentelijke aankoop zeker het bezoeken waard. Hierbij gaf de oud initiatiefnemer van het Airsoft project aldaar met plezier tekst en uitleg.

Na deze treurige ‘bezienswaardigheden’ gelukkig een opsteker. Zo gaat achter de flats aan het Schouwburgplein een mooie, grote binnentuin schuil. Een ‘groene oase’ voor de bewoners direct grenzend aan het gebouw van de stadsverwarming. Een van de bewoners gaf toegang en verklaarde, met zichtbaar plezier, het een en ander.

Daarop volgt, via een ondergrondse toegang, de buiten gebruik gestelde fietsenstalling in de oude onderdoorgang tussen 2e Promenade en Schouwburgplein.

Na de, vanwege ARBO regelgeving gesloten, fietsenstalling zet de groep eerste stappen in het Schinkelkwadrant. Het voormalige winkelcentrum ‘De Plu’. Met een korte stop in voormalige sportkledingwinkel Ruud Camps gaan we, via de verbindingsgang met de oude Prijsmepper, naar het voormalige stadskantoor.

Door een kapotte ruit met veiligheidglas, over een oude radiator en gehurkt door een gedeeltelijk kapotte deur komt de groep in het trappenhuis van het oude stadskantoor. De eerste verdieping wordt bekeken. Deze hangt van deels gesloopte plafonds, fietsresten en deels onverklaarbare rommel -met een alom overheersende stoflucht- aan elkaar. Een wonderlijke vertoning.

Vervolgens door het trappenhuis naar ‘het dak van de Schinkel’. ‘Geen waaghalzerij uithalen en ver van de dakrand blijven’ krijgt eenieder op het hart gedrukt. Nu wordt de omvang van het gebied eenieder direct duidelijk. Hierbij kijkt menigeen graag ook over eens de rand van hartje Heerlen om overal prachtig ‘groen’ te zien.

Hart-Leers: ‘Na onze eerdere leegstandswandelingen had ook deze rondgang veel hiervan weg. Een kijkje achter de schermen als het ware. Zeer interessant en bovendien maakt het direct duidelijk wat in hartje stad aan de hand is. De huidige stad heeft ruimte genoeg, veel te veel zelfs. Wat nu met het Schinkelkwadrant te doen? Sloop die sfeerloze betonkolossen en brengt er, zeker voor de komende tiental jaar, rust en ruimte voor terug. Gras, bomen, zitjes. Geef vervolgens omliggende panden een passende uitstraling die Heerlen perspectief bied. Maak er voorlopig eens een pas op de plaats. Geen gekkigheid met nog meer nieuwbouwexperimenten…’