Heerlen verheft -ondernemers pesten- tot ware ‘kunst’

Wat we zojuist in de krant lazen lijkt werkelijk waar een zoveelste dieptepunt: een jonge onderneemster, die boven haar zaak in hartje Heerlen woont, op diens eigen gesloten (!) terras -voor het drinken van een blikje fris- beboeten. Hallo?! Is het ondertussen nog niet duidelijk genoeg in welke grote crisis we allemaal verkeren en onder welke omstandigheden menigeen zwaar gebukt gaat?

Of, voorbeeld twee, een horecaondernemer uit een Heerlens winkelcentrum terrasruimte aanbieden op het Schouwburgplein terwijl deze een plekje voor diens eigen winkelcentrum zoekt. De vaste voorzieningen zijn immers binnen. Een traject dat ondertussen -al maanden (!)- loopt. 

Voorbeeld drie: een ondernemerskoppel vanwege -kennelijk- ontbrekende (bouw)vergunningen -die er uiteindelijk wel zijn- een dwangsom van bijna 30.000 Euro (!) opleggen en hen deze maandelijks, als een vorm van ‘coulance’ (?!), laten aflossen of… 

-Voorbeeld vier- een lokale ondernemer die een (verplaatsbare) loods koopt, deze in Heerlen wil herbouwen, vervolgens vele duizenden Euro’s gemeentelijke leges laten betalen. Zoveel zelfs dat het er op neer komt dat de legesheffing ondertussen -de helft (!)- van de aankoopprijs bedraagt.

Heerlen is het spoor bijster. Welke voorbeelden zijn er nog meer maar blijven -nu nog- ‘onder de radar’. Het kan immers niet anders dan dat er nog veel meer aan de hand is. De stad beboet waar Heerlen helpen moet. 

Het relaas van Bam brood en meer, voorbeeld vijf, is ook overduidelijk: een sociale horecagelegenheid moet het opgeven -de zaak sluit per 1 maart aanstaande- omdat het maar niet lukt -zelfs na jaren moeite doen- om onder bestaande gemeentelijke mogelijkheden te kunnen vallen.

Hart-Leers: ‘De maat is vol. Excuses zijn al lang niet meer genoeg. Wie zich brand moet op de blaren zitten beste bestuurders. Help in plaats van beboeten. Ben er als gemeente voor inwoners, bedrijven en alle anderen in plaats van afschuiven, dwarsbomen, tegenwerken en hen onnodig geld afhandig maken. Deze, soort van, ‘open brief’ aan het gemeentebestuur is hopelijk niet aan dovemans oren gericht. Ziende blind en horende doof moeten stoppen en wel per direct. Doe wat je behoort te doen en… help!’