Initiatiefnemers en raadsleden samen op pad tijdens Kansenwandeling hartje stad

Posted by | november 24, 2019 | Nieuws, Vanuit de fractie

Vanmorgen om 11 uur ging de Kansenwandeling hartje Heerlen van start. Met een kop koffie en een stuk vlaai werd het startsein gegeven, stelde eenieder zich aan elkaar voor en volgde een eerste rondje stand van zaken. Vervolgens trok de groep raadsleden en initiatiefnemers samen er op uit in hartje Heerlen.

Opvallend waren de diverse plannen alwaar op bestaande locaties, zelfs redelijk snel overigens, nieuw leven ingeblazen kan worden. Die plannen zijn er overigens volop. Ook bleken de financiële mogelijkheden daarvoor aanwezig. 

Zo is een groep enthousiaste stadsgenoten, die gezamenlijk op leeftijd geraken, al geruime tijd op zoek naar een geschikte plek om (ruim) te kunnen wonen in hartje stad. Met vele voorzieningen onder handbereik en een woonomgeving die hen aanspreekt willen zij graag oud worden in het stadscentrum.

Een van de mogelijkheden daartoe bleek het plan ‘Bijs’. Een plan waarbij het bekende Heerlense Bijsmans aan de Akerstraat behouden blijft en diens deuren weer opent. Ook de historische buurpanden blijven terwijl de relatieve nieuwbouw (de voormalige tabaks- en schoenenwinkel met achterliggende bioscoopzaal) ernaast ingeruild wordt voor wonen in de binnenstad.

Een omvangrijk, nu nog grotendeels levenloos, gebied in hartje stad deels verscholen achter de aloude Stadsherbergh en naastliggende ‘oude panden’.

De bekende voordeur van Bijsmans zwaaide, speciaal vanwege de Kansenwandeling, na zeer geruime tijd open en zowaar stond de hele groep, na vele jaren, weer eens midden in ‘Bijs’. Achterom bleek hoe groot de beschikbare ruimte daadwerkelijk is terwijl het aloude café nagenoeg leeg bleek. Zeg maar gerust ‘totaal gestript’.

Als ook de voormalige bioscoopzaal wijkt voor het plan ‘Bijs’ ontstaat ruimte te over. Daar waar nu ‘natuur’ dit ooit zo kloppende deel van Heerlen centrum terugclaimd liggen vele kansen.

Ook werden, naast het Kerkplein en omgeving en het voormalige ‘De Klomp’, zowel de stadsdelen Schinkel Zuid als Noord aangedaan en blijkt de planvorming rondom de lege, grote loods op Zuid (Foodhal Limburg) en het wonen in Noord -met herwaardering van de  diverse oude panden aan de Honigmannstraat- luidt en duidelijk en -al zeer geruime tijd- in ver gevorderd stadium.

Het daarop aansluitende voormalige Kredietbank Limburg gebouw werd gepresenteerd als toekomstig ingevuld met grote stadsappartementen alwaar met ongeveer een appartement per verdieping (met kantoor op de begane grond) invulling voor gevonden werd.

Ook het Loon werd, afsluitend, aangedaan waarbij eenieder duidelijk is dat de supermarkt Aldi er graag wil komen en daarbij ook anderen startklaar staan. Een spoedig gesprek hierover met de gemeente moet ook deze kans hopelijk snel verzilveren. Terwijl daarbij ook het handhaven van de openbare orde en schoonhouden van publiek toegankelijke (gemeentelijke) parkeerplaatsen nadrukkelijk aan de orde kwam.

Het leuke was dat in een informele sfeer (in combinatie met voldoende tijd) raadsleden direct geïnformeerd werden en daarbij ook getoond kregen wat daadwerkelijk de bedoeling is. Afsluitend met een kop koffie en een broodje werd midden in winkelcentrum, aan de rand van de binnenstad, informeel afgesloten en daarbij ook al een (klein) beetje geëvalueerd en zelfs al verder gedacht.

Alom bleek het een succes dat initiatiefnemers en gemeenteraad nader bij elkaar brengt.

Ook in de binnenstad liggen vele kansen ter verbetering voor het grijpen terwijl daarbij over een totaal geraamde investering (gedaan door de diverse initiatiefnemers) van nagenoeg 300 (!) miljoen gesproken werd.

Voor de collega raadsleden die er niet bij waren: jullie hebben iets gemist. Echter: niet getreurd. De groep deelnemende raadsleden (op 3 na waren alle 11 in de Heerlense gemeenteraad vertegenwoordigde partijen aanwezig) praten jullie zeker en vast graag bij terwijl zeker ook diverse initiatienemers zeker het gesprek met jullie aangaan.

Afsluitend: het idee om een totaal stadsplan op te stellen en daarbij gekende deskundigen in te schakelen leek een schot voor open doel. Niet ‘knutselen en prutsen’ aan een nieuw levendig stadshart maar samen op een goede en kundige basis geschoeid er iets moois -en een geheel- van maken. Met een gezamenlijke aanpak hartje Heerlen vooruit helpen…