Mijnmuseum Heerlen: 6,75 miljoen gezocht voor indrukwekkend plan

Posted by | May 12, 2016 | Nieuws, Vanuit de fractie

Om de gisteravond gepresenteerde plannen voor Mijnmuseum Heerlen in praktijk te kunnen brengen zijn 6,75 miljoen euro nodig. Een enorm bedrag waarvan momenteel nog geen euro voorhanden is. Fraaie plannen zijn er al lange tijd. De vraag luidt: worden deze plannen ooit in praktijk gebracht? Zo ja, wanneer en hoe volgt het benodigde geld hiervoor.

Met het Jaar van de Mijnen achter de rug, een jaar dat vele miljoenen aan kosten met zich mee bracht, is het Mijnmuseum nog steeds even ver als voorheen. Het Jaar van de Mijnen budget is uitgegeven terwijl een blijvend aandenken -een mooi Mijnmuseum- nog steeds niet op poten gezet is. Kiezen voor een blijvend iets was vele malen beter geweest dan het geven van een feestjaar (dat eenmalig was) onderstreept Hart-Leers nogmaals fijntjes.

Bovendien behelst het plan een investering van zo’n 4,5 miljoen in gebouwen. Investeren in andermans gebouw of op andermans grond iets nieuws bouwen. Wie is dan eigenaar c.q. wie plukt hier uiteindelijk de vruchten van?

Het voormalig CBS gebouw ging in 2012, na gemeentelijke bemoeienis, voor dik 450.000 euro van de hand. Een 10-voud daarvan in nieuwbouw op het terrein investeren lijkt tenminste een lachende derde op te leveren…