Mijnwaterproject Heerlen: gemeentelijke lening van 10 miljoen binnen 2 jaar opgesoupeerd

Burgemeester en wethouders waren er zo’n 2 jaar geleden voorstander van en ook een meerderheid van de gemeenteraad zag het zitten: Heerlen gaf haar eigen Mijnwaterbedrijf een lening van 10 miljoen euro. Amper 2 jaar later blijkt (bijlage) een volledig beroep op al die miljoenen gedaan en luidt de vraag: hoe nu verder?

Tientallen miljoenen heeft het Mijnwaterproject inmiddels gekost en het eind van al die kostbare investeringen lijkt nog niet in zicht. De gemeentelijke Mijnwater BV kan haar eigen broek niet ophouden en blijft alsmaar -keer op keer weer- een beroep doen op de financiën van de gemeente Heerlen. Het Mijnwaterproject is een kostbaar ‘gemeentelijk speeltje’ dat telken malen weer handen vol geld kost zo blijkt ook uit het recente feit dat de kredietovereenkomst met deze gemeentelijke BV inmiddels -door er 2 miljoen aan toe te voegen- volledig benut is.

Hart-Leers : ‘Al jarenlang waarschuwen wij voor de financiële uitwassen van dit omvangrijke project. Alhoewel sommigen spreken van een lening aan de Mijnwater BV luidt de prangende vraag of en hoe die lening überhaupt ooit terugbetaald kan worden. Dieper boren naar warmer water, zonnecellen en noem maar op vormden een vele malen beter alternatief. De een of ander blijft echter verstokt aan dit project vasthouden waarbij in het vooruitzicht staat dat er nog veel meer geld aan besteed zal moeten worden zonder dat opbrengsten de kosten dekken. Een ongelofelijk duur ‘politiek spelletje’ , inderdaad.’

memo inzake kredietovereenkomst Mijnwater juni 2016