Noodkreet: ondernemers hartje Heerlen hangen pamfletten op om binnenstad te redden

Posted by | March 06, 2017 | Nieuws, Vanuit de fractie

Met als doel om de in zwaar weer verkerende Heerlense binnenstad snel een stuk aantrekkelijker te maken hangen Heerlense binnenstadondernemers sinds vanmiddag bijgaande oranje pamfletten op. Affiches die de gemeente Heerlen opdragen om het parkeren 2 uur lang gratis te maken. Zij zien dit als plicht van de gemeente om daarmee nog meer leegstaande winkels, horeca en kantoren te voorkomen.

Overleggen en praten met het stadsbestuur leverde kennelijk niets op waarna de ondernemers -wederom- publiekelijk aan de bel trekken en zich via deze actie tot het stadsbestuur richten. ‘De eerste 2 uur gratis parkeren is jullie plicht! Anders gaat de stad nog verder dicht!’ staat dikgedrukt op de pamfletten afkomstig van het Comité verontruste ondernemers.

Hart-Leers: ‘In een overeenkomst met de provincie Limburg legde Heerlen vast dat hartje Heerlen inmiddels maar liefst 30% leegstand kent. Een ongekend hoog percentage, met stip het hoogste van het hele land. Alle seinen staan op rood terwijl het stadsbestuur rustig achteroverleunt en kennelijk achteloos voor zich uit droomt. Al jaren stellen wij keer op keer weer voor om sowieso het straatparkeertarief  -momenteel  zo’n 2 euro- naar 50 cent per uur te verlagen en daarbij de maximale parkeerduur van alle gemeentelijke parkeerplekken los te laten. Met 50 cent per uur zijn de gemeentelijke kosten, zo’n 400.000 euro per jaar, gedekt leverde onze berekening op. Daarbij deden we begin november ‘16 bovendien het voorstel om na te gaan of de Q park parkeergarages in onze stad ook als los pakket te koop zijn en zo ja, om deze vervolgens met een groep commerciële en niet commerciële partijen -met belangen in de binnenstad- aan te kopen waarna de parkeerprijzen drastisch vermindert moeten worden om ook daarmee hartje stad snel een heel stuk aantrekkelijk te maken.’

Het aantal bezoekers aan de binnenstad neemt al vele jaren af. Dat blijkt ook uit gemeentelijke passantentellingen. Daarnaast zijn de parkeertarieven van gemeentelijke parkeerplekken ondertussen van 1 euro (of 1,20 euro) naar 1,80 euro of zelfs 2 euro gestegen. Waarna, en dat zegt heel veel, de parkeerinkomsten met zo’n 100.000 euro (!) per jaar afnamen. Na een dermate forse prijsstijging minder parkeerinkomsten boeken betekend niets anders dan dat nog meer bezoekers de binnenstad links lieten (en laten) liggen en de gemaakte gemeentelijke keuze faliekant fout was. Een blunder van formaat.

Ondernemers luiden nu wederom, zeer terecht, de noodklok terwijl het stadsbestuur -dat ook voor hen moet opkomen- keer op keer wegkijkt en daarbij achteloos de schouders ophaalt.

Lege parkeerplekken, lege winkels en kantoren, een afnemend aantal bezoekers. Een wegkwijnende binnenstad. Intriest. Dat terwijl al vele jarenlang -keer op keer weer- publiekelijk gewaarschuwd is.

Alle signalen staan inmiddels op vuurrood, dit gaat faliekant fout. Op hele korte termijn -razendsnel- verbeteren is de enige optie om hartje stad snel de goede weg op te krijgen.

Hart-Leers deed mede vandaar onlangs het rechtstreekse voorstel -en dringende verzoek- aan de beide wethouders binnenstad om de falende organisatie Heerlen Mijn Stad in het geheel te laten varen -de subsidie aan hen volledig stop te zetten- en als vanouds een centrumorganisatie in te richten waar de ondernemers zelf aan het roer zitten om ook op die wijze -doeltreffend en snel- passende actie te ondernemen ten bate van een in zeer zwaar weer verkerende binnenstad…