Ondanks gigantische tekorten zet gemeente Heerlen allerlei ’gekkigheden’ door

Posted by | juni 27, 2018 | Nieuws, Vanuit de fractie

Vorig jaar sloot Heerlen met een tekort van nagenoeg 15 miljoen euro af. Voor dit jaar ligt het gemeentelijk tekort op een vergelijkbare koers. Het geld is op, Heerlen zakt financieel ‘door het ijs’. Alle zeilen moeten worden bijgezet wil de provincie Limburg niet snel ‘de regie’ van gemeente Heerlen overnemen.

Niet gek als je daarbij bedenkt dat Heerlen zeer binnenkort 11,3 miljoen euro extra (!) aan het Maankwartier spenderen wil/moet. Een miljoenenplan voor het al jaren leegstaande filmtheater Royal in de kast heeft liggen en -op hele korte termijn- met het 5,7 miljoen (!) euro kostende uitbreidingsplan ‘Poppodium De Nor’ wil beginnen. Om over een nieuw zwembad in het stadscentrum nog maar niet te spreken…

Aan prestigeproject Maankwartier gingen inmiddels al vele extra miljoenen euro’s (!) -rechtstreeks uit de gemeentekas- op: zo werd de betonnen plaat over het spoor vele miljoenen duurder, moesten er tijdelijke stations voorzieningen komen, kocht de stad er voor ‘een luttele’ 10,9 miljoen euro (exclusief Btw en casco) duizenden meters kantoorruimte en maakte, nog niet eens zo gek lang geleden maar liefst 6,8 miljoen euro vrij omdat anders ‘deel Zuid’ niet kon starten.

Financieel had de stad Heerlen er anders voor gestaan mocht men, bijvoorbeeld, niet keer op keer weer ‘de beurs’ voor het peperdure Maankwartier trekken. Heerlen gaf, onder andere hieraan, vele malen meer geld uit dan dat met er voor begrootte.

Daarnaast, bijvoorbeeld ter illustratie, nog miljoenenplannen voor het vestigen van ‘een filmhuis xl’ (oplopend van zo’n 4,5 tot 6 miljoen euro) en uitbreiding van het lokale poppodium voor ‘een luttele’ 5,7 miljoen euro -waarbij de jaarlijkse subsidie stijgt naar 450.000 euro- maakt een conclusie trekken welhaast te gemakkelijk: Heerlen legt prioriteiten bij verkeerde zaken, geeft veel te kwistig gemeenschapsgeld uit en steekt -zodra alle ‘potjes’ leeg en/of opgeschoond zijn- de handen in de lucht.

Keuzes maken heet niet alles kunnen doen wat je wellicht wel erg graag wil. Ook een prima overweging voor de gemeentelijke Mijnwater BV (waaraan tientallen miljoenen euro’s gespendeerd werden) en waarover het al veel te lange tijd ‘oorverdovend stil’ is.

Na jaren van bezuinigen, ‘opschonen’ en vooruitschuiven is het nu nagenoeg onmogelijk om nog extra ‘potjes gemeenschapsgeld’ te kunnen vinden. Gekkigheden als de ‘Urban gedachte’ ‘Culturele lente’, megaprojecten en noem maar op hebben Heerlen aan de financiële afgrond gebracht.

Met een dikke 44% opkomst tijdens de raadsverkiezingen wende zich het merendeel van de Heerlense kiezers van ‘politiek Heerlen’ af. Waarom? Wellicht heeft het voorgaande er iets mee te maken…

Leestip! Bekijk via bijgaande link de raadsinformatiebrief ‘aanpak financiële situatie gemeente Heerlen’ Financiele situatie gem. Hrln