Ook gemeente Heerlen loopt hoogste risico om aan schulden te kunnen voldoen

In de provincie Limburg lopen de gemeenten Sittard-Geleen, Heerlen, Kerkrade, Gulpen-Wittem en Vaals ‘t hoogste risico om aan hun schulden te kunnen voldoen blijkt uit bijgaand NRC bericht https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/29/voor-gemeenten-is-het-virus-een-kostenpost-te-veel-a3998283 Waar Heerlen het al hartstikke moeilijk had voor deze ongekende crisis wordt het alsmaar zwaarder en lijken nog meer problemen de stad financieel tot zinken te brengen.

Waar blijven de ingrepen, hoe gaat Heerlen dit voorkomen en wat is de meeste actuele stand van zaken en bijbehorende aanpak? Indien Heerlen het op z’n beloop laat: hoe pakt provincie Limburg vervolgens wel door? Ligt een artikel 12 gemeente op de loer en komt Heerlen onder financiële curatele?

Gisteren bleek dat Heerlen ondertussen nagenoeg 6,3 miljoen aan Corona gerelateerde -extra- uitgaven gedaan heeft. Grotendeels gaat de stad er van uit dat de rijksoverheid hiervoor over de brug komt. Sowieso is nu al duidelijk dat nagenoeg 1 miljoen van dit bedrag voor rekening van Heerlen blijft.

Hart-Leers: ‘Wij pleiten voor het vormen van een ‘Coronastroppenpot’. Daarbij deden wij het concrete voorbeeld om het extra poppodium en nieuw te realiseren filmhuis minimaal ‘in de ijskast’ te zetten en de hiervoor bedoelde gelden vrij te spelen. Heerlen denkt daar echter in het geheel niet aan lieten burgemeester en wethouders ons onlangs weten. De stad loopt ondertussen het hoogste risico om aan diens schulden te kunnen voldoen.’

Hoe iets dergelijks in een ‘socialistische heilstaat’ afloopt is een ieder ruimschoots bekend: na ‘einde oefening’ een en al ellende…