Primark niet naar Heerlen

Posted by | March 01, 2016 | Nieuws, Vanuit de fractie

Vandaag ging ‘de kogel door de kerk’. Primark nam een lang verwacht besluit: de kledinggigant laat Heerlen links liggen en start geen vestiging in de stad. Het is de allerhoogste tijd voor een actieteam leegstand zoals Hart-Leers dat voorstelde. Iets dat de vakwethouder overigens positief oppikte. Geen Primark in Heerlen betekend in deze moeilijke tijden -extra- alle hens aan dek!

Uit directe correspondentie met binnenstadexpert Locatus blijkt dat de leegstand in hartje Heerlen voor het failliet van V&D al op 22% van alle verkooppunten stond. Dat is, dat spreekt voor zich, veel te veel. Allerhoogste tijd voor een actieteam leegstand dat niet alleen problemen constateert maar -veel belangrijker nog- oplossingen aandraagt.

Hart-Leers: ‘In Heerlen is ruimte te over. Nieuwbouw is echt niet nodig. Laten we ons nu eindelijk eens richten op datgene wat er is en alles uit de kast halen om het bestaande vooruit te helpen en sfeer en beleving in de stad terug brengen. Haal het nog bestaande ‘oude Heerlen’ weer voor het voetlicht en geef de stad daarmee weer een aansprekend eigen gezicht. Voeg hier, onder andere, ook een klantvriendelijk parkeerbeleid aan toe en heet bezoekers -op alle fronten- hartelijk welkom. Daarmee komt een begin richting betere stad in zicht.’

Wij pleiten ervoor om ook alle vastgoedeigenaren bijeen ter brengen en hen direct te vragen naar de stand van zaken zoals zij die ervaren. Hoe luidt de aanpak waarmee zij denken dat de stad vooruit geholpen kan worden?

Nu Primark afhaakt is dit toekomstscenario verlopen. In een binnenstad waar veel te veel gaten gevallen zijn heet het nu: verkleinen van de bestaande stad. Datgene wat er is samenbrengen tot een aantrekkelijk geheel. Luisteren -en nauw samenwerken- met ondernemers (bewoners en bezoekers) luidt de basis van een degelijk fundament waarop vervolgens ‘gebouwd’ wordt aan een betere stad.