Royal Theater Maankwartier sluit bijna 5 jaar na aankoop Heerlen

Dat het Royal Theater aan de kop van de Saroleastraat er bijna 5 jaar na aankoop door de gemeente Heerlen piekpijn bijstaat valt niet te betwisten. Dat Royal Theaters -locatie Maankwartier- er op 1 augustus aanstaande niet meer huist is vandaar extra wrang. Het filmtheater heeft het geweld van de nieuwe megabioscoop in Kerkrade niet overleeft en sluit mede vandaar binnenkort de deuren. Een aderlating voor hartje Heerlen concludeert Hart-Leers.

Heerlen kocht het pand medio 2009 voor circa 1,3 miljoen waarna zo’n 0,9 miljoen besteed werd aan het verfraaien van de buitenkant om deze in oude luister te herstellen. Hoeveel de stad er in totaliteit aan besteedde is momenteel niet bekend. Dat het Royal Theater (locatie Maankwartier), een van ‘s lands oudste bioscopen, vanaf 1 augustus aanstaande sluit is sinds vandaag openbaar. Iets dat voorkomen had kunnen (en moeten) worden concludeert Hart-Leers.

Jarenlang trok Heerlen aan een dood paard en wilde de stad perse een megabioscoop in het grootschalige, inmiddels afgeblazen, plan Stadpark Oranje Nassau. Uiteindelijk lukte dit niet. Dat terwijl Royal Theaters prachtige plannen had om ter plekke van de huidige locatie Maankwartier uit te breiden. Het aloude filmtheater wilde daar zalen toevoegen en via een grote transparante glasconstructie ter plekke haar toekomst als zijnde een multiplex bioscoop verzekeren. Heerlen zag dat echter allemaal niet zitten en legde zich dwars voor de plannen. De stad kocht het monumentale pand uiteindelijk om het, volgens sommige politici, ‘uit handen van speculanten te houden en verloedering te voorkomen’. Bovendien zou dit aloude filmtheater anders -op last van de gemeente Heerlen- wegens het niet voldoen aan veiligheidsregels, gesloten worden.

Het aloude Royal Theater gaat binnenkort dicht. Wij hopen van ganser harte dat voor het Royal Theater Heerlen centrum, het vroegere H5, een betere toekomst in het verschiet ligt. Om die toekomst veilig te stellen heeft ook de gemeente Heerlen een belangrijke rol. Immers: hoe kan je bijvoorbeeld concurreren met een hypermoderne megabioscoop met volop gratis parkeerplekken voor de deur terwijl die plekken in hartje stad peperduur zijn?

Royal Theaters locatie Maankwartier gaat binnenkort dicht. Iets dat velen al langer wisten maar desondanks hoopten dat het zover niet zou komen. Nu het zover is zijn we benieuwd welk toekomstscenario de gemeente Heerlen voor haar eigendom ziet. Hoe gaat Heerlen dit monumentale filmtheater in ere houden? Temeer nu er pal naast dit gemeentelijk eigendom en grote omheinde lege vlakte is waarvan het momenteel allerminst zeker of c.q. wat daar komen gaat…