Vasteloavend ’21? Doa kinste noa Fleute…

Gistermorgen zou de Blauw Sjuut op z’n tocht door het Narrenrijk uitvaren. Ceremonie bij de gemeente en een feestelijk afscheid op het Pancratiusplein. De grote feesttent zou vandaag worden opgebouwd en vele festiviteiten zouden normaliter aan de orde van de dag zijn. Vasteloavend ‘21? Doa kinste noa Fleute…

Met deze oer Heelesje titel deden Paul en Leo een gooi naar het winnen van het LVK. Niet alleen bleek het nummer van de gekende LVK finalisten hartstikke leuk maar gooiden zij, zeer terecht overigens, hoge ogen Natuurlijk vieren we dit jaar geen carnaval zoals gebruikelijk. Maarrrr carnaval is er ook nu en zal er op de een of andere manier ook dit jaar zeker zijn.

Geen Tieekezinge in de stad, uitroepen van de prins(en) of bezoeken van recepties en feesten. Bouwden de wagenbouwers wel een nieuwe carnavalswagen of zagen zij er al vroeg vanaf om die grote gok te nemen?  Ook geen gratis huis aan huis Vasteloaves Gezet dit jaar. Niet te lang getreurd daarover want ook het enthousiasme daarvoor is en blijft en… volgend jaar ligt ‘ie gewoon weer op de deurmat en doet ook digitaal z’n ronde.

Morgen, woensdag dus, direct na de raads- of raadscommissievergadering, hupsakee het Heksentreffen in. Ook het Heerlens alternatief voor het Auwieverbal zit er dit jaar niet in. Helaas. Vorig jaar nog met de neus vooraan bij vele geweldige carnavalsartiesten vanuit heel de provincie, dit jaar rest enkel de herinnering van al dat leuks. 

Na ‘even bijkomen’ op donderdag en wellicht een bezoekje aan Aken om daar een glimp van de Blauw Sjuut op te vangen heet het op naar vrijdag.

Scholencarnaval voor de jeugd en… wie nam er niet al eens een kijkje in de feesttent van Pief Paaf Alaaf en zag er (in de middag al) half Heerlen sjoenkelen tijdens de Poefelezitting? Wie bleef er niet al eens (veel) te lang ‘hangen’ om vervolgens precies op tijd te zijn om De Sjuut te zien binnen varen en de Narrenkap op de Lachende Eezel te zien verschijnen?

Dan was het al weer, van via tot café naar café, op naar zaterdag. Kinderoptocht (die alsmaar groeit en vele bezoekers trekt), sleuteloverdracht en ook al weer enkele jaren Ut Balkon va Sjpassemig -live carnavalsmuziek va rigtige Heelesje artiesten tijdens de voorbij trekkende kinderoptocht- pal voor het vroegere muziekhuis Arons. Leuk, gezellig… met drie dolle dagen voor de boeg.

Op zondag klaar maken voor de grote optocht, kijken of meelopen en nadien feesten in een barstensvolle, bruisende stad. Als je dat nog nooit hebt meegemaakt mag je ook dat volgend jaar echt niet missen.

Op maandag wellicht een uitstapje naar Heerlerheide of Hoensbroek maar dan wel zeker weer op tijd terug voor het Stundje Knipa en weer hele veel carnavalsgebreuzel.

Wie liep op dinsdag al eens mee in de Eekheuereoptogt van het Eikenderveld of ging er al eens kijken? Carnaval puur en… oergezellig. Ook die club weet hoe het moet. 

Vervolgens snel naar de knatsjgekke binnenzitting en klaarmaken voor de Lichtstoet. Een fenomeen dat de carnavalsdinsdag in onze stad echt op de kaart gezet heeft en niet meer weg te denken is. Dan heet het al snel klaarmaken voor de abdicatie van de prins en was het dat alweer voor dit seizoen…

Daags nadien, wie weet, nog een Assekruisje halen en Hieringebiete of je hebt al meer dan genoeg plezier beleeft en is het bijkomen geheten.

Carnaval is Heerlen puur, onze stad op z’n sjiekst en allerbest. Je weet pas wat je mist als het er niet is… Heele Alaaf, we Love Sjpassemig!