Zondagmiddag 29 april aanstaande: rondleiding over historische stadsbegraafplaats Akerstraat (Heerlen centrum)

Posted by | april 20, 2018 | Nieuws, Vanuit de fractie

De historische stadsbegraafplaats aan de Akerstraat opende in 1820 en was tot kort daarvoor een stuk weiland buiten het toenmalige dorp Heerlen. De stadsbegraafplaats valt in grote lijnen te verdelen in delen vanaf 1820, vanaf 1920 en vanaf 1930.

Deze bijzondere stadsbegraafplaats aan de Akerstraat kent inmiddels regelmatige rondleidingen, enkele boeken en diverse jaarlijks terugkerende activiteiten en is, mede vandaar, uit een jarenlange betrekkelijke ‘rust’ ontwaakt en ‘afgestoft’. Er valt heel wat te zien en vandaar ook heel wat over te vertellen.

Door en door Heerlenkenner Jan Teunissen, inmiddels kwieke tachtiger, neemt u op zondagmiddag 29 april aanstaande -van 14 tot ca. 16 uur- mee op een zeer interessante wandeling over deze historische stadsbegraafplaats aan de rand van hartje Heerlen.

Onder andere graven van slachtoffers van het oorlogsgeweld uit de afgelopen eeuw zijn duidelijk herkenbaar en zullen zeker niet achteloos voorbij gegaan worden. Vlaggetjes met de nationale driekleur duiden al deze plekken aan waarbij sommigen, van de vorig jaar geplaatste vlaggetjes, ondertussen aan vervanging toe zijn.

Niet alleen komen tijdens deze rondleiding verhalen over gevallenen tijdens oorlogsgeweld aan de orde. Zeer zeker zullen ook het Joodse gedenkmonument,  de Gedachteniskapel, de grafkapel van de barones, het Belgisch oorlogsmonument van WO -I- en een bezichtiging van de grafkelder van generaal de Ceva bezocht worden. Ook bij het monument voor de doodgeboren kinderen en de Joodse begraafplaats wordt, dat spreekt voor zich, stilgestaan.

Bovendien passeren de vele Heerlenaren die bijdroegen aan het huidige Heerlen (en hun laatste rustplaats op de Akerstraat vonden) zeer zeker ‘de revue’.

U bent, samen met familie, vrienden en bekenden (en alle andere geïnteresseerden) van harte welkom om deel te nemen aan deze kosteloze rondleiding. De start vind, op zondagmiddag 29 april aanstaande -stipt om 14 uur- plaats bij de hoofdingang aan de Akerstraat.