Zoveelste financiële tegenslag: Maankwartier vergt extra bijdrage van 11,3 Miljoen euro

Posted by | mei 24, 2018 | Nieuws, Vanuit de fractie

Het door de gemeente Heerlen voor het Maankwartier gereserveerde geld is op. Nu er niet genoeg financiën zijn stellen burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voor om 11,3 miljoen euro extra voor megabouwproject Maankwartier vrij te maken. Geld regelrecht afkomstig uit de gemeentekas, een ‘kas’ die allerminst goed gevuld is. Hart-Leers duikelde deze alarmerende informatie op uit bijgaande besluitenlijst van de recente collegevergadering.

‘Deel Zuid’ werd nog niet zo gek lang geleden -met een extra bijdrage van 6,8 miljoen euro- (Heerlens gemeentegeld) ‘vlot getrokken’ de meerwerkkosten van de plaat over het spoor vergden vele miljoenen euro’s en… Heerlen moest zo’n 6000m2 kantoorruimte in het project kopen omdat enige andere interesse ontbrak. De stad legde er maar liefst 10,9 miljoen euro (Casco en ex. BTW) voor ‘op tafel’.

Gisteravond vond de reguliere raadscommissievergadering plaats. Een prima moment om te informeren naar deze gigantische -extra- kostenpost.

‘Waar zijn deze vele extra miljoenen voor nodig, hoe lang weet u hier al vanaf en hoe denkt u dit te kunnen betalen wetende dat Heerlen een financiële toestand kent die allerminst rooskleurig is kent?’ vroeg Hart-Leers.

Burgemeester en wethouders stonden met de mond vol tanden. De wethouder die over het Maankwartier gaat was er niet en aldus wist men geen antwoorden te geven. ‘Zo spoedig mogelijk volgt reactie’ was het enige dat op onze vragen volgde terwijl men geen reden kon geven waarom de wethouder ontbrak.

Een extra bijdrage van 11,3 miljoen euro maakt nogmaals overduidelijk dat eenieder die nog steeds in het SProokje geloofde dat Heerlen maximaal 10 miljoen bijdraagt de ogen wagenwijd open gaan. Het megabouwproject gaat van vertraging naar vertraging en van tegenslag na tegenslag. De kosten stapelen zich op tot gigantische proporties.

Herinnert u zich de feestelijke opening van Maankwartier Noord nog? Nagenoeg twee jaar geleden vond er het grote openingsfeest plaats. De beloofde vele ‘gezellige winkeltjes’ zijn er niet, de winkelruimtes op het plein staan sindsdien stuk voor stuk leeg terwijl de onderliggende grote winkelruimtes van Jumbo, Action en aanpalende parkeergarage al enige tijd ‘te koop’ staan…

Verk.Broch.Maankwart.

SBL 2018-05-22 besluitenlijst college