Boek historische begraafplaats Akerstraat oogst alom lof

Posted by | november 28, 2012 | Nieuws
begraafplaats

De vele uren die Heerlenaar Jan Teunissen, schrijver van het boek over de historische begraafplaats aan de Heerlense Akerstraat, in onderzoek, naslagwerk en het maken van het boek stak zijn niet te tellen. Dat het boek, dat in een beperkte eerste oplage gedrukt is, een en al lof ontvangt is inmiddels duidelijk. Jan Teunissen, kenner van historisch Heerlen, die al diverse boekwerken op zijn naam zette is niet alleen schrijver en historisch onderzoeker/verslaggever ook geeft hij regelmatig historische rondleidingen door het stadshart. Bovendien is hij bedenker van de historische stadskalender en leidt de heer Teunissen ook regelmatig wandelingen over de stadsbegraafplaats aan de Akerstraat.

Het fraaie boek, dat van vele kleurrijke foto’s voorzien is, is een heus naslagwerk waarin de ontstaansgeschiedenis (en het vervolg daarop) van de begraafplaats aan de Akerstraat vastgelegd is. Ook de historische wandeling, die drie jaar geleden het levenslicht zag, en het jaarlijks op 23 december met vele kaarsen sfeervol verlichten van de begraafplaats is in het boek vastgelegd waardoor ook de wandeling en kaarsjesavond, die velen bekoord, een vaste plek in de Heerlense geschiedenis gekregen hebben. Jan Teunissen, gesteund door alle vrienden van de begraafplaats aan de Akerstraat, heeft de oude stadsbegraafplaats uit een winterslaap gehaald en, hoe gek het ook klinkt, weer tot leven gewekt.

Het kleurrijke boekwerk geeft, in geuren en kleuren, een unieke inkijk in de stad en zijn bewoners. Ondernemers, geestelijken, doktoren, bestuurders, mijnwerkers en bekende stadsfiguren allen passeren de revue. Het was onmogelijk om alle personen een plaats te geven in dit boek, 140 zijn er beschreven. Mochten er familieleden zijn, die de gegevens over hun overledene willen overdragen, dan kunnen zij deze informatie – samengevat als in het boek – per e-mail zenden naar janteunissen@home.nl. De heemkundevereniging Heerlen Stad is graag bereid dit in haar archief op te nemen.

Het boek is alles behalve een statisch beeld van de stadsbegraafplaats. Het oord van eeuwige rust leeft meer dan ooit te voren en het boekwerk is zondermeer een hoogtepunt in haar bewogen geschiedenis. Dit boekwerk, waarvan de eerste druk beperkt in oplage is, valt te verkrijgen via boekhandel De Plantage in het Corio Center. Ondanks het urenlange zoekwerk, de mooie vormgeving en de liefdevolle aandacht waarin erg veel tijd ging zitten blijven de kosten beperkt tot 15 euro per exemplaar.

Bijgaand een foto waarop Jan Teunissen en begraafplaatsbeheerder Rene Gulikers trots een exemplaar van het boek tonen.